Hlavní obsah

Na jihu Ameriky zabíjí mráz, mrtvých je už 175

V sedmi jihoamerických státech v důsledku nezvykle nízkých teplot již zemřelo 175 lidí. Nejhorší je podle tiskové agentury DPA situace na jihu Peru, kde teploty ve vyšších polohách And poklesly až na minus 23 stupňů Celsia. Od začátku minulého týdne tam podle oficiálních informací zemřelo na podchlazení a chřipku 112 lidí. Mráz a sníh přinesla studená fronta z Antarktidy.

Foto: Profimedia.cz

Zima je hlavně na peruánských náhorních plošinách.

Článek

V pralesích v Peru, kde je běžně vlhké a teplé klima, stojí převážně lehké a vzdušné domy a jejich obyvatelé nemají příliš teplého oblečení. Teploty se však i zde výrazně snížily.

Také Argentinci zažívají v těchto dnech nejnižší teploty za posledních deset let. V zemi umrzlo již 16 lidí a dalších 11 osob zemřelo na otravu oxidem uhelnatým kvůli poruše topných zařízení.

I obyvatelé Bolívie zažívají nezvykle chladné počasí, které si zde podle oficiálních zpráv připsalo na účet již 18 mrtvých, v Paraguayi oznámily úřady pět mrtvých, v Chile a Uruguayi po dvou obětech a na jihu Brazílie zahynulo kvůli mrazům devět lidí.

Mrazy způsobily i velké škody zemědělcům. V Paraguayi a Brazílii na pastvinách umrzly již tisíce krav, pro které majitelé nemají stáje, protože zima v daných oblastech bývá obvykle mírná.

Mrazivé počasí je životu nebezpečné zvláště pro chudé lidi a bezdomovce, naopak tisíce rekreantů trávících svou dovolenou v Andách se z romanticky zasněžené krajiny radují. Některé děti zimu také uvítaly, v několika oblastech Bolívie a Peru dostaly až do konce týdne kvůli mrazům neplánované prázdniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám