Hlavní obsah

Lidé zatčení kvůli špionáži jsou Rusové, ale neškodili USA, tvrdí Moskva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Podle Moskvy jsou všichni údajní špioni zadržení v USA ruskými občany, ale nepoškozovali zájmy USA. Uvedla to v úterý v Moskvě agentura RIA Novosti s odvoláním na sdělení ruského ministerstva zahraničí. Moskva podle ní požaduje, aby ruští diplomaté a právníci měli k zadrženým přístup.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že obvinění je neopodstatněné a připomíná dobu studené války. "Podle našeho názoru jsou takovéto akce nepodložené a sledují nepěkné cíle," stojí v prohlášení ministerstva zahraničních věcí Ruska. Lavrov zmínil i skutečnost, že podezřelí byli zadrženi jen pár dní po cestě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva po USA: "Načasování té věci je elegantní".

Ministerstvo pak zmínilo, že akce se stala v době kdy USA deklarovaly snahu zlepším rusko-americké vztahy.

Ruský premiér Vladimir Putin v letovisku Novo-Ogarjovo v rozhovoru s bývalým prezidentem USA Billem Clintonem vyjádřil naději, že aféra nezvrátí pokrok v rusko-amerických vztazích.  "Přijel jsi do Moskvy v potřebnou dobu," citovala agentura Interfax z Putinova rozhovoru s Clintonem.

"Vaše policie se vymkla kontrole, strkají lidi do vězení. Moc doufám, že to pozitivní, co se podařilo nahromadit v poslední době v našich mezistátních vztazích, nebude po posledních událostech poškozeno," řekl americkému hostu ruský premiér.

Deset podezřelých bylo zadrženo v pondělí v USA, Christopher R. Metsos v úterý na Kypru. Zatčen byl na larnackém letišti, když chtěl odletět do Budapešti. USA chtějí jeho vydání, píše BBC.

USA podaly žaloby proti jedenácti lidem, že se spikli, aby pracovali pro vládu cizí země. Plánovali navázat úzké vztahy s americkými představiteli včetně činitelů Bílého domu, za což jim hrozí až pět let vězení. Osm je také obviněno z praní špinavých peněz.

Zahraniční rozvědka (SVR), která údajně agenty vycvičila, sdělila, že informaci komentovat nebude.

Reklama

Související články

V USA zadrželi ruské špióny

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti...

Výběr článků

Načítám