Hlavní obsah

Hrozba nehody na plošině byla evidentní několik hodin před výbuchem

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Společnost BP, která provozovala ropnou plošinu v Mexickém zálivu, měla několik hodin před výbuchem na ní jasné indicie, že hrozí havárie. V úterý to podle CNN uvedli v americkém Kongresu vyšetřovatelé. Ve středu večer začala BP utěsňovat vrt bahnem. Podle agentury Reuters to prohlásil ministr vnitra USA Ken Salazar, pod jehož úřad námořní těžba ropy spadá. Postup prací sleduje.

Článek

Svědkové vypověděli, že z vrtného zařízení unikaly pět hodin tekuté látky a měřidla ukazovala na abnormálně vysoký tlak. Necelou hodinu před výbuchem byl únik zaznamenán hned třikrát. Únik vyřadil z provozu důležité zařízení, které mělo vrt uzavřít. To navíc nebylo, jak vyplývá ze zkoumání expertů BP, řádně udržováno a kontrolováno.

Příčinou výbuchu byl podle vyšetřovatelů unikající metan. Plošinu pak zachvátil požár a později se potopila. Zahynulo při tom jedenáct dělníků.

Podle agentury Reuters společnost BP přiznala, že mohla udělat "zásadní chybu", když pokračovala v práci na plošině i po těchto výstražných signálech. Do moře od té doby uniklo nejméně 23 miliónů litrů ropy a Bílý dům hovoří o největší ekologické katastrofě v dějinách USA.

Vrt ucpávají bahnem

BP se ve středu znovu pokusí únik zastavit. Otvor chce zacpat bahnitou hmotou vstřikovanou do vrtu pod vysokým tlakem a pak vrt zabetonovat. Podle vedení je naděje na úspěch 60 až 70 procent.

Experti BP na místě testovali, zda je možné pod velkým tlakem napumpovat do poničeného ventilu speciální bahno o hustotě dvakrát vyšší než voda a následně vrt zabetonovat. Procedura se osvědčila v ropných vrtech na Blízkém východě, nikdy se ale nezkoušela v hloubce 1,5 kilometru pod mořskou hladinou.

Na záchranné práce přijede dohlédnout prezident Barack Obama, který naznačil, že mu s prací záchranářů dochází trpělivost.

Únik ropy na Aljašce

Několik tisíc barelů ropy uniklo v úterý z ropovodu na Aljašce, když se neuzavřel ventil a a přeplnila nádrž. K havárii došlo během plánovaného odpojení ropovodu, který se kontroloval. Selhala baterie.

Reklama

Související články

Obama: S úlevami při těžbě je konec

Tvrdší kritéria a větší náročnost vládních úřadů při povolování pobřežní těžby ropy zdůraznil prezident Barack Obama po poradě se svými ministry a vyslovil...

Výběr článků

Načítám