Hlavní obsah

Pákistánec se přiznal k přípravě atentátu na Times Square

– New York • Aktualizováno

Třicetiletý Američan pákistánského původu Faisal Shahzad se přiznal k plánování bombového útoku na Times Square v New Yorku, uvedla v úterý agentura Reuters. Shahzad měl říci vyšetřovatelům, že jednal sám a odmítl jakékoliv vazby na radikální islamistické skupiny v rodném Pákistánu. Byl obviněn z pěti trestných činů.

Článek

"Přiznal, že koupil automobil, sestrojil výbušné zařízení, nainstaloval je do vozu, který následně zanechal na místě," řekl Reuters zdroj blízký vyšetřování.

"Prohlásil, že jednal sám. Přiznal se v podstatě ke všem obviněním," uvedl vyšetřovatel s tím, že se stále zjišťuje, co Shahzad dělal během své nedávné cesty do Pákistánu.

Ve 22:00 SELČ byl Shahzad obviněn z pěti trestných činů - z pokusu o použití zbraně hromadného ničení, pokusu zabít a zmrzačit lidi v USA, z použití a vlastnictví ničivého zařízení, převážení výbušného zařízení a pokusu poškodit budovu, automobily a další majetek.

Shahzad, který minulý rok obdržel americké občanství, byl zadržen na letišti, když se zřejmě pokusil utéci ze země. Letadlo mířící do Dubaje už najíždělo na ranvej, když ho zastavili agenti FBI. [celá zpráva]

Zatčený Faisal Shahzad byl vlastníkem vozu Nissan Pathfinder, v němž byla o víkendu nalezena v centru New Yorku nastražená bomba. Údajně ho koupil před třemi týdny za 1800 dolarů v hotovosti v Connecticutu bez předložení jakýchkoli dokladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám