Hlavní obsah

Louisiana vyhlásila výjimečný stav kvůli ropné skvrně

New Orleans
Aktualizováno

Americký stát Louisiana očekává, že v pátek k jeho pobřeží dorazí ropná skvrna. Látka uniká z potopeného vrtu v Mexickém zálivu. Úřady povolaly na pomoc armádu. Americká vláda ohrožení vyhodnotila jako událost národního významu, což umožňuje povolat pomoc i z jiných států USA.

Článek

Guvernér státu Louisiana Bobby Jindal řekl, že by skvrna mohla do bažinatých oblastí země dorazit ještě během čtvrtka místního času. Pohyb skvrny se zřejmě zrychluje.

"Očekáváme první dopad (ropné skvrny) v rezervaci Pass-a-Loutre ještě dnes, na Chandeleurských ostrovech v sobotu," řekl guvernér. Skvrna byla před půlnocí středoevropského času asi pět kilometrů od pevniny.

Armáda pomáhá rozmisťovat po pobřeží norné stěny a bariéry, které mohou ropu částečně zadržet. Snaží se chránit mokřiny na pobřeží, v nichž přebývá mnoho živočichů.

Skvrnou jsou ohroženy i okolní státy Alabama, Florida a Mississippi.

Z vrtu u potopené plošiny uniká každý den 5000 barelů ropy. Dosud se úřady domnívaly, že je to 1000 barelů. Provozovatel plošiny, firma BP, se snaží únik zastavit, ale už přiznala, že sama to nezmůže. Američané se proto snaží použít miniponorky. To se ale nepovedlo. Teď se chystají ropu jímat do obřích koulí. [celá zpráva]

Plánuje se také, že se vyhloubí druhý vrt, kterým se do ložiska dopraví kapalina, jež ropu zastaví.

Americký prezident Barack Obama volal guvernérům ohrožených států a nechal se slyšet, že by náklady spojené s likvidací úniku skvrny měla hradit právě BP. Ta ale kontrovala, že si plošinu pouze pronajímá a za výbuch, který plošinu potopil je odpovědná vlastnická společnost Transocean.

Američané začali už ve středu skvrnu zkušebně zapalovat. To je sice úspěšné, ale zřejmě se takto nedá odstranit celá skvrna. Požár se musí kontrolovat a během něj do ovzduší unikají nebezpečné látky. Pořád jsou ale ekologické škody menší, než kdyby skvrna zasáhla pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám