Hlavní obsah

Křesťanská milice chtěla v USA zabíjet policisty a vyvolat povstání

Novinky, aš, NBC, AP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

V pondělí zadrželi agenti FBI devátého člena křesťanské milice bojující s Antikristem. Plánovala, že bude zabíjet policisty a na jejich pohřbu odpálí bombu. Cílem chystané krvavé lázně bylo vyvolat povstání proti americké vládě.

Článek

Sedm mužů a jedna žena byli zadrženi už o víkendu při raziích v Michiganu, Indianě a Ohiu. Devátý podezřelý byl zatčen v pondělí v noci, FBI před jeho domem pouštěla z reproduktoru na autě vzkazy příbuzných, aby se vzdal.

Agenti federálního vyšetřovacího úřadu se rozhodli jednat rychle poté, co se dozvěděli, že první útoky skupina naplánovala už na duben.

Při zátazích byly nalezeny zbraně, ale není známo, zda byly zajištěny nějaké výbušniny.

Skupina plánovala, že nejprve zabije policisty, které přivolá pomocí nouzové linky 911 nebo napadne rodinu policisty. Na pohřbu pak chtěla odpálit podomácku vyrobené nálože. Cílem bylo vyvolat povstání.

Ministr spravedlnosti Eric Holder po zátahu řekl, že zatčení „představovalo tvrdou ránu pro nebezpečnou organizaci, která čelí obviněním ze spiknutí, že povede válku proti USA.“

Podle vyšetřovatelů členové skupiny prodělávali od roku 2008 výcvik podobný vojenskému v michiganských lesích, kde se učili střílet a odpalovat bomby, které sami vyráběli.

Křesťanský válečník cvičil muže v odpalování náloží

Skupinu vedl 44letý David Brian Stone s jedním ze svých synů. Ve skupině byli i jeho manžela a druhý syn.

Otec vedl polovojenský výcvik a dal členům krycí jména. Sám si říkal kapitán Hutaree, což podle něj v jenom tajném jazyce, který je znám jen zasvěceným, znamená křesťanský bojovník.

Odvolával se na Bibli a proroctví, že přijde Antikrist : „Ježíš po nás chtěl, abychom byli připraveni se chránit za pomoci meče a zůstali naživu.“

Stonova předchozí žena Donna uvedla, že se s Davidem rozvedla právě kvůli jeho narůstajícímu radikalismu.

Sousedé skupinu považovali na neškodnou

Sousedé věděli o tom, že Stone vede vlastní milici, ale dívali se na skupinu jako na partu křesťanů, která se jen cvičí v survivalismu. Žena jednoho ze zadržených Kelly Sicklesová uvedla: „Předpokládalo se, že je to křesťanská skupina, tak proč bychom si měli myslet, že je na tom něco špatného?“

Podle ní její muž sbíral zbraně jako hobby, doma sice měl návody na výrobu bomb, jak ale sdělila: „Ani nevěděl, jak ji udělat, neměli jsme tu žádný materiál na výrobu bomb.“

Reklama

Výběr článků

Načítám