Hlavní obsah

USA potvrdily pražský termín podpisu odzbrojovací smlouvy

Právo, Novinky, roš, sw, aš
Washington
Aktualizováno

Bílý dům v pátek oficiálně oznámil, že prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv podepíšou rusko-americkou smlouvu o omezení strategických zbraní 8. dubna v Praze. Oznámila to agentura AP a s odvoláním na informace Bílého domu to potvrdila i ruská agentura RIA Novosti.

Článek

Obama a Medvěděv v pátek po 15:00 SEČ telefonicky hovořili o nové smlouvě a okolnostech jejího podpisu. Podle sdělení Bílého domu prezidenti schválili její obsah.

Obama to následně potvrdil v televizním projevu v 15:30 SEČ. Sdělil, že je to další krok v odzbrojovacím procesu. Připomenul, že před rokem v Praze vyhlásil zájem dosáhnout světa bez jaderných zbraní. "Jsem rád, že rok po mé návštěvě v Praze souhlasila Česká republika - blízký přítel a spojenec USA - s návrhem hostit podpis smlouvy," řekl v projevu .

Barack Obama dohodu komentoval slovy: „USA a Rusko se dohodlo na nejkomplexnější jaderné smlouvě za dvě desetiletí." Zmínil i předchozí dohody SALT a START.

Kladně ohodnotila dohodu i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová: „Je to dobrý den pro Ameriku a pro naši bezpečnost. Smlouva ukazuje náš závazek odzbrojovat. Je to významný krok v budoucích vztazích s Ruskem.

Ruské komentáře

Datum i místo podpisu vzápětí potvrdil i Kreml. Medvěděvova mluvčí Natalja Timakovová uvedla, že „jednání šla ne vždy hladce, ale konstruktivní nálada vyjednavačů a osobní účast prezidentů Ruska a Spojených států umožnila v krátkém termínu udělat ohromný kus práce a přikročit k podpisu."

Timakovová zároveň upozornila, že prezidenti v Praze také projednají nejaktuálnější mezinárodní otázky ale i dvoustranné problémy: „Prezidenti si navzájem poděkovali za spolupráci. Medvěděv poznamenal, že tato smlouva reflektuje rovnováhu zájmů obou zemí."

 Termín podpisu už byl znám

Rusko už ve středu uvedlo, že prezident Dmitrij Medvěděv souhlasil s tím, aby byla smlouva v Praze podepsána. Současně sdělilo, že jednání o odzbrojovací smlouvě byla úspěšně dokončena. USA to ale popíraly s tím, že zbývá vyřešit pár drobností.[celá zpráva]

Podpis smlouvy v Praze potvrdila i česká strana. „ČR ráda souhlasila a je připravena hostit podpisovou ceremonii prezidentů Obamy a Medvěděva v Praze. Jako člen NATO je ČR poctěna hostit událost takového historického a symbolického významu rok po návštěvě prezidenta Obamy v Praze, během níž představil vizi světa bez jaderných zbraní a zdůraznil potřebu posílení naší Aliance.,“ řekl Právu mluvčí diplomacie Filip Kanda.

Dokument omezuje počty zbraní

Dokument má omezit počet strategických nosičů jaderných zbraní - tedy raket, letadel a ponorek - na 700 kusů na každé straně, počty jaderných hlavic se sníží recipročně na 1550. Na americké straně je to 25procentní snížení, na ruské třicetiprocentní, píše BBC.

Agentura AP s odvoláním na zdroje blízké odzbrojovacím rozhovorům oznámila, že americké straně se podařilo dosáhnout toho, že problematika protiraketové obrany není zahrnuta do textu smlouvy. Podle dřívějších informací by problému amerického protiraketového štítu měl být věnován jeden z doprovodných dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám