Hlavní obsah

Američan se přiznal, že pomáhal připravit atentáty v Bombaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Američan David Headley se ve čtvrtek přiznal, že pomáhal vybírat cíle pro teroristický útok v Bombaji z roku 2008. Při atentátu zahynulo přes 170 lidí. Headlymu, který byl zadržen loni v říjnu a s policií spolupracuje, hrozí doživotní vězení, uvedla agentura Reuters.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál po teroristickém útoku

Článek

V listopadu 2008 zaútočila skupina deseti atentátníků na bombajské hotely a nádraží. Během třídenní akce teroristé zabili přes 170 lidí včetně tří desítek cizinců, zranili tři stovky dalších. Devět útočníků bylo zabito, jednoho indická policie zadržela.

Headley se už dříve přiznal také k tomu, že připravoval útok na dánský list Jyllands-Posten, který v roce 2005 otiskl karikatury islámského proroka Mohameda. Ty pobouřily muslimy po celém světě.

Foto: Reuters

Liduprázdné nádraží ve městě Bombaj

Šestačtyřicetiletému Američanovi hrozil za pomoc při přípravě bombajského atentátu i trest smrti. Po dohodě s vyšetřovateli je ale nejvyšší trest vyloučen. Podle vyšetřovatelů navíc Headley poskytl úřadům řadu užitečných informacích pro boj proti terorismu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám