Hlavní obsah

Z Haiti utíkají lidé, začínají se šířit nemoci

Port-au-Prince

Z Haiti se pokoušejí uniknout lidé, kteří při zemětřesení 12 ledna přišli o střechu nad hlavou. Nejčastěji odjíždějí na člunech na okolní ostrovy. V zemi je bez přístřeší 1,5 miliónu lidí, připravují se na nadcházející období dešťů.

Foto: Marco Dormino, Reuters

Muž opravuje motorka na ulici v Port-au-Prince

Článek

Lidé riskují 145 kilometrů dlouhou cestu po moři na přeplněných člunech. Jeden z nich zadržela námořní policie na ostrovech Turks a Caicos.

Na člunu byly i malé děti, uprchlíci jsou ubytováni ve sportovní hale. O jejich deportaci zpět na Haiti se zatím neuvažuje. Začne se řešit ve chvíli, kdy se situace na Haiti stabilizuje.

Haiťané se snaží plout na člunech, jež pro pobyt na otevřeném moři nejsou uzpůsobeny. Mnohé z nich se rozbijí o útesy, které turisticky atraktivní souostroví Turks a Caicos obklopují. Na ostrovech pod správou Velké Británie žije asi 30 000 lidí, mnoho z nich jsou emigranti z Haiti.

Světová zdravotnická organizace v pátek oznámila, že v zemi rostou počty nákaz především průjmovými onemocněními. Objevují se také spalničky a tetanus.

Období dešťů začne v zemi na přelomu dubna a května. Do té doby by mělo být vyrobeno 200 000 speciálních stanů, které jsou schopny odolat náporu hurikánů.

Při zemětřesení zemřelo podle odhadů 200 000 lidí, dosud bylo vyproštěno zhruba 170 000 těl. Statisíce lidí přišly, především v hlavním městě Port-au-Prince, o střechu nad hlavou. Žijí na ulicích nebo v táborech, kde jim mezinárodní organizace zajišťují pomoc.

Tisíce lidí navíc podstoupily amputace a podle lékařů se s tím těžce vyrovnávají.

Haiti počítá sirotky

Země také tři týdny po neštěstí začala s identifikací dětí, které ztratily rodiče. Zatím se samy toulají po ulicích nebo jsou v táborech.

UNICEF přislíbil zabezpečit jim základní stravu i další nutnou péči a provizorní školní výuku. Podle odhadů se katastrofa dotkla 1,8 miliónu dětí.

V provizorních ubytovnách děti podle záměrů fondu zůstanou, dokud se nepodaří sehnat jim nový domov. Prvořadým úkolem UNICEF bude pokusit se najít jejich přeživší příbuzné.

UNICEF přiznává, že děti se stávají obětí zneužívání a k řadě z dětských obětí, které utrpěly při zemětřesení zranění, se stále nedostala lékařská pomoc. Navíc je na ostrově řada novorozenců, kteří jsou na světě teprve několik dnů, ale při katastrofě přišli o rodiče.

Haitské úřady odhadují, že zemětřesení srovnalo se zemí až 8000 škol. V oblastech, které byly ušetřeny, je však úřady v pondělí znovu otevřou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám