Hlavní obsah

Nigerijec, který chtěl vyhodit letadlo do povětří, se cítí nevinen

Detroit
Aktualizováno

Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, který se 25. prosince pokusil vyhodit do povětří letadlo směřující z Amsterdamu do Detroitu, v pátek u federálního soudu prohlásil, že se cítí nevinen. Mutallab byl již obviněn ze šesti trestných činů.

Foto: Reuters

Umar Farouk Abdul Mutallab

Článek

Soud se bude mimo jiné zabývat obžalobou Mutallaba z pokusu o vraždu a z pokusu o užití zbraně hromadného ničení.

Třiadvacetiletý islámský radikál propašoval o vánočních svátcích ve svém spodním prádle na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, se kterou se pokusil vyhodit letoun do vzduchu. Nálož ale nevybuchla, patrně kvůli její závadě či atentátníkově chybě.

Americký prezident Barack Obama označil tento pokus o teroristický útok za selhání bezpečnostních služeb a dodal, že je třeba změnit jejich práci. Zároveň podotkl, že jako prezident za incident nese osobní zodpovědnost.

Z analýzy Bílého domu vyplývá, že Spojené státy měly před útokem dostatek informací o tom, že ze strany mladého Nigerijce, jenž je zřejmě členem teroristické sítě Al-Káida, hrozí nebezpečí. Nepodařilo se jim ale tyto údaje spojit a nevěnovaly jim dostatečnou pozornost.

Mutallabova obhájkyně prohlásila, že její klient se nebude vyjadřovat, zda se cítí vinen či nevinen - soudce proto zanesl do spisu, že obžalovaný se cítí být nevinen.

Mutallab v pátek stanul před soudem od svého činu poprvé. Líčení trvalo jen několik minut. Před budovou soudu postávala malá skupina lidí třímající transparenty s nápisy "islám je proti terorismu" a "ne ve jménu islámu".

USA o Mutallabovi měly informace předem

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek označil Mutallabův pokus o teroristický útok za selhání bezpečnostních služeb a dodal, že je třeba změnit jejich práci. Zároveň podotkl, že jako prezident za incident nese osobní zodpovědnost.

Z analýzy Bílého domu vyplývá, že Spojené státy měly před útokem dostatek informací o tom, že ze strany mladého Nigerijce, jenž je zřejmě členem teroristické sítě al-Káida, hrozí nebezpečí. Nepodařilo se jim ale tyto údaje spojit a nevěnovaly jim dostatečnou pozornost.

Incident donutil letiště ve Spojených státech i jinde na světě přijmout zpřísněná bezpečnostní opatření. Na několika letištích od té doby museli cestující čelit zmatkům i nepříjemným zdržením letů.

Reklama

Výběr článků

Načítám