Hlavní obsah

Nigerijský terorista byl loni v USA na kurzu islámského centra

Houston

Nigerijec obviněný z pátečního pokusu o teroristický útok na letadlo směřující do USA strávil loni dva týdny v americkém Houstonu. Účastnil se tam semináře islámského vzdělávacího centra. O dalším vyšetřování zmařeného pokusu o atentát informovala ve čtvrtek agentura AP.

Foto: IntelCenter/Handout, Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Článek

Nigerijec Omar Farúk Abdul Mutalláb se v srpnu 2008 účastnil šestnáctidenního semináře pořádaného islámským centrem v americkém Houstonu. Registroval se tam jako student britských vysokých škol, uvedla AP, podle které vyšetřování mladíkových studií v USA, Velké Británii a především v Jemenu, kde Mutalláb studoval islámské právo šaría, dál pokračuje.

Jeden z Mutallábových učitelů na semináři v Houstonu ho pro stanici CNN popsal jako rezervovaného. "Byl velmi tichý a plachý a během diskusí nepoložil jedinou otázku. S ostatními byl sotva v kontaktu," uvedl.

K pátečnímu nepodařenému útoku na americký letoun se v pondělí přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). [celá zpráva]

Zadržený při výsleších řekl americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), že existuje mnoho dalších lidí, kteří jsou připraveni k podobným útokům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám