Hlavní obsah

Soud v USA rozhodne o nové popravě vězně, kterému nenašli žílu

Columbus

Americký federální soud ve středu začal projednávat případ vězně, jehož poprava musela být v září odložena kvůli tomu, že se popravčím ani po dvou hodinách nepodařilo nalézt vhodnou žílu k píchnutí smrtící injekce. Odsouzený považuje opakování popravy za protiústavní.

Článek

Oznámila to agentura AP, aniž upřesnila, kdy soud vynese verdikt. Případ vzbudil značnou pozornost a stát Ohio kvůli němu změnil způsob vykonávání trestu smrti.

Soud začal projednávat případ Romella Brooma odsouzeného za znásilnění a vraždu přesně den poté, co byla na jiném trestanci vyzkoušena nová metoda jednosložkové smrtící injekce. Podle expertů je prý tato injekce méně bolestivá, než dosud používané třísložkové jedy. V záloze by od nynějška také vždy měla být injekce, u které způsob aplikace do svalu namísto do žíly zaručí správný výsledek, pokud by první pokus selhal.

Injekce měla zamezit případům neúspěšných poprav

Stát Ohio se rozhodl změnit metodu poprav kvůli pět let staré žalobě, podle které mohlo užívání třísložkového jedu v některých případech způsobit velké bolesti. Záložní injekce by také měla zamezit případům neúspěšných poprav.

Jediný zaznamenaný případ podobný Broomově se odehrál v roce 1946, kdy se popravčím nepodařilo usmrtit odsouzeného Willieho Francise. Nejvyšší soud Spojených států nakonec rozhodl o ústavnosti druhé popravy poměrem 5 ku 4 a trest smrti byl vykonán v roce 1947. Soudce Felix Frankfurter, jehož hlas nakonec rozhodl, nicméně uvedl, že podobné případy musí být souzeny s ohledem na způsob popravy a jinak by prý měl být posuzován například opětovný pokus o usmrcení elektrickým proudem.

Broom tvrdí, že popravčí se mu nejméně 18krát pokoušel vpíchnout smrtící injekci a že údajně "křičel bolestí". Jeho obhájci proto považují opětovný pokus o popravu za kruté zacházení a snaží se zároveň dokázat, že Broom nemůže být za stejný čin potrestán dvakrát. Třiapadesátiletý Broom byl odsouzen k smrti za únos, znásilnění a zavraždění čtrnáctileté dívky.

Podle generálního prokurátora ale neexistuje důkaz, že by při popravě trpěl "takovým způsobem, aby to odporovalo osmému dodatku k ústavě Spojených států". Soudce Gregory Frost ve středu navíc rozhodl, že vzhledem k bezbolestnosti nové metody bude řešena pouze právní otázka Broomova případu. U soudu se tak vůbec nebude dokazovat, zda Broom při popravě skutečně trpěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám