Hlavní obsah

Otec globálního oteplování odsoudil konferenci v Kodani

– New York
Novinky, Tomáš Reiner

James Hansen označovaný za otce globálního oteplování odmítl nadcházející konferenci o klimatických změnách v Kodani. Summit, který si klade za cíl přiblížit dohodu o následnické smlouvě po vypršení platnosti Kjótského protokolu, označil za frašku.

Foto: Profimedia.cz

James Hansen

Článek

James Hansen, ředitel Goddardova kosmického střediska při NASA britskému deníku The Times řekl, že konferenci OSN bojkotuje, protože usiluje o kontraproduktivní dohodu o snížení průmyslových emisí prostřednictvím kompenzací.

„Rozvinuté národy chtějí v podstatě pokračovat jako dosud, tak se od nich očekává, že si koupí shovívavost a dají nějaké drobné částky rozvojovým zemím. Činí tak ve formě kompenzací a adaptačních fondů,“ vysvětlil vědec.

Hansen, syn zemědělce z Iowy, začal pro NASA pracovat po studiích v 60. letech. Zvolil si výzkum Venuše, ale později se obrátil k problematice emisí a dopadů z lidské činnosti a jejich působení na zemskou atmosféru. Byl jedním z prvních, kdo na počátku 80. let upozornil, že teploty na Zemi v příštích dekádách porostou.

Obchodování s povolenkami nic neřeší

Hansen tvrdí, že stanovení emisních limitů a obchodování s povolenkami není dostatečné řešení. „Základním problémem je, že fosilní paliva jsou nejlevnější formou energie. Dokud existují, budou používány. Je to pozoruhodné - oni to odmítají uznat a tento fundamentální problém řešit způsobem, který se nabízí,“ uvedl.

Vlády podle něj nedodrží sliby omezit emise zplodin. Upozornil, že se nepodařilo dosáhnout cíle stanoveného Kjótským protokolem, nedodrželo ho ani Japonsko. I proto prý bude lepší, když kodaňský summit skončí nezdarem.

„Když podepíší něco, o čem teď mluví, je to jednoznačně kontraproduktivní. Kdykoliv se vydáte takovou cestou, je to ztráta času. Udělali bychom lépe, kdybychom si dali rok pauzu, abychom našli lepší cestu,“ podotkl Hansen.

On sám navrhuje navýšení daní za emise oxidu uhličitého, které povedou k odklonu od fosilních paliv. Mohly by prý začínat na ekvivalentu jednoho dolaru za galon benzínu a dále růst. Svět podle něj musí upustit od užívání uhlí, nebude-li umět emise zachycovat, a obrátit se k nové generaci jaderné energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám