Hlavní obsah

Senátor Edward Kennedy prohrál boj s rakovinou

Washington
Aktualizováno

Americký senátor Edward Kennedy, který měl nádor na mozku, zemřel. Oznámila to ve středu televize CNN Kennedymu bylo 77 let. Patřil k významným představitelům Demokratické strany, který podporoval Baracka Obamu.

Foto: Adam Hunges, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Článek

Senátor loni prodělal složitou operaci zhoubného mozkového nádoru. Lékaři Kennedymu koncem května 2008 zjistili gliom, který vzniká z buněk podpůrné mozkové tkáně (neuroglie). Při operaci se chirurgové snažili odstranit co nejvíce zhoubných buněk. [celá zpráva]

Kennedy zemřel doma. Rodina ve smutečním prohlášení poděkovala všem, kteří se o senátora starali a pomáhali mu v posledním roce života. Poděkovala také všem, kteří ho podporovali v jeho celoživotním neúnavném boji za pokrok a právo. Už v šedesátých letech pomohl Kennedy přezdívaný Lev senátu prosadit rovná práva po všechny Američany bez ohledu na barvu pleti. Bojoval i za rovná práva žen i invalidů a za zlepšení zdravotní péče.

Edward Kennedy známý jako Ted byl je jedním z šesti amerických senátorů, kteří strávili v Senátu více něž 40 let Odsloužil osm funkčních období.

Poté, co byli zabiti jeho starší bratři prezident John Fitzgerald Kennedy a senátor Robert Kennedy, čekalo se, že nastoupí ne jejich místo, ale kariéru mu v roce 1969 zbrzdila tragická autonehoda, při které se utopila jeho spolujezdkyně. Kennedy nehodu nenahlásil, policii pak sdělil, že nebyl opilý a ženu se pokusil zachránit.

Edward Kennedy
Kennedy je členem jedné z nejznámějších amerických rodin. Senátorův bratr John Fitzgerald Kennedy byl prezidentem a zahynul v listopadu 1963 při atentátu v Dallasu. Jeho dalšího bratra Roberta zabil atentátník na jaře 1968 při prezidentské kampani v Los Angeles poté, co vyhrál primárky v Kalifornii.
Sám Edward Kennedy zastupuje od roku 1962 v Senátu stát Massachusetts. O demokratickou kandidaturu na prezidenta se ucházel v roce 1980, ale podlehl Jamesi Carterovi. Patří k doyenům Senátu, kde zaujímá výrazně liberální (v americkém politickém kontextu levicové) postoje. V loňských primárkách Demokratické strany podpořil Baracka Obamu.

Edward Moore Kennedy, který se narodil 22. února 1932, byl nejmladším z devíti dětí prominentního demokrata Josepha P. Kennedyho a Rose F. Kennedyové a své tři bratry přežil. Jeho nejstarší bratr Joe zahynul v roce 1944 za druhé světové války při riskantní letecké operaci. John, narozený 29. května 1917 byl zastřelen v Dallasu v roce 1963 a Robert narozený 20. listopadu 1925 při primárkách v Kalifornii v roce 1968.

Při letecké nehodě zahynula v roce 1948 i sestra Kathleen. Nejstarší sestra Rosemary měla od narození psychické problémy a zřejmě byla i retardovaná, a v roce 1941 ji provedli lobotomii. Celý život strávila na psychiatrických klinikách. I to byl důvod, proč další sestra Eunice, která zemřela letos, se většinu života věnovala charitě a stála u zrodu paralympijského hnutí. Její dcera Maria je ženou kalifornského guvernéra a akčního hrdiny Arnolda Schwarzeneggera.

Ze všech devíti dětí je naživu už je jen Jean Ann narozená 20. února. 1928, protože další dcera Patricia zemřela v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám