Hlavní obsah

Krize vyhání Američany z domovů, hromadně se stěhují do motelů

Novinky, Tomáš Holý

Dopady ekonomické recese nepociťují jen podniky, ale zejména ovlivňuje chod jednotlivých domácností. Například ve Spojených státech krize houfně vyhání Američany z domovů, často se tak na náklady státu stěhují třeba do motelů. Důvodem je hlavně rostoucí nezaměstnanost v USA. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Zvyšující se počty bezdomovců nutí jednotlivé státy shánět alternativní možnosti bydlení. Například Massachusetts se potýká s rekordním množstvím rodin, které shání bydlení v motelech. Na vině je jak vysoká nezaměstnanost, tak přibývající počty konfiskace majetku.

S obdobnými problémy se potýká také 37letá Tarya Seagraves-Queeová, která dříve pracovala jako zdravotní sestra. Ta již téměř dva měsíce žije v hotelovém pokoji o jedné místnosti se třemi dětmi.

„Snažím se vyžít co nejlepším způsobem. Naučila jsem se vařit v mikrovlnné troubě,“ prozradila žena.

V Massachusetts podle tamních zákonů dostanou lidé bez domova dočasné ubytování. Takto bylo v 39 motelech ubytováno 830 rodin, včetně 1125 dětí. Což je prý nebývalé číslo. „Je to pravdu nejvíce lidí bez domova, co jsem kdy zažil,“ komentovala Nancy Paladinová, ředitelka jednoho z týmů, který se stará o bezdomovce. Stejný problémy evidují i jiná města v USA.

„Majitelé hotelů by vám potvrdili, že lidí bez domova přibylo,“ komentovala Michael Hurst, který pomáhá bezdomovcům ve městě Indianapolis. Rozmáhající se bezdomovectví potvrzuje i fakt, že děti ve školách často nahlašují změnu bydliště.

Krize v USA začala

Současné globální ekonomické problémy mají počátek právě ve Spojených státech, proto není divu, že dopady krize jsou zde nejvíce citelné. V zemi se již mnoho měsíců ve velkém propouští, podle některých odborníků by se tamní míra nezaměstnanosti mohla vyšplhat až na jedenáct procent.

V současnosti pobírá v USA podporu na 6,88 miliónu lidí, což je rekordní číslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám