Hlavní obsah

První oběti pádu airbusu se podařilo identifikovat

– Sao Paulo • Aktualizováno

Lékaři identifikovali prvních 11 z dosud padesáti nalezených obětí nehody letadla Airbus společnosti Air France. Informovala o tom agentura AP. Při neštěstí z 1. června zahynulo všech 228 lidí na palubě, z nichž většinu tvořili Francouzi a Brazilci.

Foto: Reuters

Mrazicí vůz s ostatky pasažérů z airbusu

Článek

Zatím bylo identifikováno pět mužů a pět žen brazilské národnosti. U jedenáctého těla úřady národnost nezveřejnily, uvedly jen, že to byl cizinec mužského pohlaví. Informoval o tom Úřad veřejné bezpečnosti v brazilském státě Pernambuco. Úřad nemá právo zveřejňovat národnost obětí cizinců.

K identifikaci použili lékaři zubní záznamy, otisky prstů a vzorky DNA. Vyšetřovatelé také zkoumají zavazadla a trosky letadla, které byly dosud z místa nehody vyloveny. O identitě těl byly informovány rodiny obětí, veřejnost se je ale nedozví.

Bezvýsledné hledání černých skříněk 

Pátrací týmy z Brazílie, Francie, Spojených států a dalších zemí se snaží nalézt další těla obětí a také vylovit části letadla, které by pomohly objasnit příčinu neštěstí. Pátrání po  černých skřínkách se záznamy z posledních minut letu zatím úspěch nepřineslo. Na jejich nalezení přitom zbývá už jen týden, pak přestanou vysílat signál, podle něhož se dají lokalizovat.

Pátrá se v oblasti o průměru osmdesáti kilometrů a využívá se i naslouchací zařízení amerického námořnictva na kabelu dlouhém 6000 metrů. Oceán má v oblasti hloubku nanejvýš čtyři kilometry a signál z černých skříněk by měl mít dosah dvou kilometrů. Problémem je ale členité dno.

Od půlky minulého týdne se už nepodařilo najít žádné další tělo oběti. To může naznačovat brzké ukončení pátrání, protože brazilské úřady daly minulý týden najevo, že pátrání po obětech ukončí, pokud se pět dnů nenajde žádné další tělo. Zřejmě však pátrání nebude ukončeno dříve, než vyprší šance na nalezení černých skříněk.

Za každého mrtvého půl miliónu korun

Odborníci na základě pitev obětí a zkoumání nalezených trosek předpokládají, že se letoun rozpadl ve vzduchu. Proč se tak stalo, ale pořád není jasné.

Společnost Air France v pátek uvedla, že odškodní pozůstalé po obětech nehody. Za každého z mrtvých cestujících bude rodinám vyplaceno 17 500 eur (asi 470 000 korun). Nejprve vyplatí zálohy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám