Hlavní obsah

CIA si vynucovala na mučených teroristech lži

New York

Americká zpravodajská služba CIA nutila při brutálních výsleších lidi podezřelé z terorismu, aby se přiznali i k nepravdivým informacím. Zadržovaný člen teroristické sítě al-Kajdy Chálid Šajch Muhammad uvedl, že na něm byly mučením vynucovány lživé výpovědi a zpochybnil tak použití tvrdých výslechových metod, které zavedl prezident George Bush.

Článek

"Vymýšlel jsem si," řekl Chálid Šajch Muhammad v roce 2007 při výslechu před vojenským tribunálem na americké základně Guantánamo na Kubě. Lámanou angličtinou pak popsal vyšetřování, při němž byl dotazován na místo pobytu vůdce al-Kajdy Usámy bin Ládina. "Kde je? Nevím. Pak mě mučili. Poté jsem řekl - Ano, je v této oblasti.“ Během výslechu vypočítal Chálid Šajch Muhammad 29 teroristických spiknutí, na nichž se prý podílel.

Chálid Šajch Muhammed byl údajně spornému waterboardingu, kdy má vyslýchaný pocit, že se topí, neboť má zakryté oči a lijí na něj vodu, podroben celkem 183krát.

Mučení mělo zdravotní následky

Podobné výsledky mělo i mučení bývalého šéfa pro vnější záležitosti al-Kajdy Abú Zubajdy, který byl podroben waterboardingu nejméně třiaosmdesátkrát. Zubajdá uvedl, že vyšetřovatelé byli zklamaní, protože během výslechů zjistili, že není třetím nejvýše postaveným mužem al-Kajdy

Abú Zubajdá na nově zveřejněných záznamech z výslechů na Guantánamu mimo jiné mluví o "měsících utrpení a fyzického i psychického mučení", při němž "málem přišel o rozum a o život". „Lékaři mi řekli, že jsem čtyřikrát téměř zemřel,“ uvedl a dodal, že vůbec nebrali ohled na jeho zranění. Zadržen byl v Pákistánu v březnu 2002 po přestřelce, při které utrpěl vážně zranění. Po vyléčení byl mučen, dokud nesouhlasil se spoluprací.

O následcích mučení hovoří i Abd Rahim Naširi, který je obvinění, že naplánoval teroristický útok na torpédoborec USS Cole. Tvrdí, že před výslechy byl schopen uběhnout deset kilometrů a nyní nemůže jít déle než deset minut.

Právník Americké unie pro ochranu občanských svobod (ACLU) Ben Wizner řekl, že nové materiály poskytují další důkazy, že součástí vyšetřovacího programu CIA bylo "brutální mučení a ponižování" zadržovaných.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Itálie převezme tři vězně z Guantánama

Itálie souhlasila s přijetím tří vězňů z americké věznice na vojenské základně Guantánamo na Kubě. Oznámil to podle agentury AP americký prezident Barack Obama po pondělním setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim ve washingtonském Bílém domě.

"Poděkoval jsem premiérovi (Berlusconimu) za jeho podporu našeho záměru uzavřít Guantánamo. Nejsou to jen slova. Itálie souhlasila s přijetím tří konkrétních vězňů," uvedl Obama.

Před měsícem prohlásil italský ministr zahraničí Franco Frattini, že jeho země zvažuje žádost Spojených států převzít z kubánské věznice dva Tunisany.  

Reklama

Související témata:

Související články

Temná turistika fascinuje tisíce lidí

Milióny duší bloudí po pohřebištích světových genocid. Ale klidu se hned tak nedočkají. Ročně za nimi vyrážejí davy turistů, kteří si prohlížejí místa, kde...

Výběr článků

Načítám