Hlavní obsah

Počítačoví špióni ukradli data k nejdražšímu vojenskému projektu USA

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Počítačoví špióni se opakovaně nabourali do nejnákladnějšího zbrojního programu Pentagonu. O možném úniku plánů programu Joint Strike Fighter za 300 miliard dolarů, v jehož rámci se počítá s unifikací letecké výzbroje všech složek americké armády, informoval v úterý deník The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

List se odvolá na současné i bývalé vládní představitele, podle nichž piráti zkopírovali a ukradli data související s designem a elektronickými systémy letadel, která by teď mohla poskytnout vodítka k úspěšnější obraně proti strojům.

WSJ dodává, že se špióni nemohli dostat k nejcitlivějším informacím, které jsou uloženy zvlášť v počítačích, jež nejsou napojené na internet. Piráti však využili slabých míst v sítích firem účastnících se na vývoji a v sítích subdodavatelů.

Projektu se účastní hlavně firmy Lockheed Martin, BAE Systems a Northrop Grumman. První dvě společnosti komentář odmítly a ta poslední se odkázala na první. Nevyjádřil se ani Pentagon, letectvo ale podle deníku zahájilo vyšetřování.

Příslušnost útočníků a rozsah škod, které způsobili, není znám. Podle někdejší vládních představitelů směřuje stopa do Číny. Peking však opakovaně obvinění z počítačové špionáže odmítá.

Joint Strike Fighter F-35
Stroje F-35 se mají v příští dekádě stát hlavním typem amerického letectva, námořní pěchoty i námořnictva a mají nahradit stroje F-16 i bitevníky A-10, F-18 a kolmo startující AV-8 Harrier. Do výzbroje mají být zařazeny podle plánu v roce 2012 a ministr obrany Robert Gates počítá s počtem 2443.
Zatím se však teprve testují a panují obavy, že vzhledem ke komplikovanosti projektu, který unifikuje leteckou výzbroj všech složek americké armády, se může náběh výroby protáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám