Hlavní obsah

Na Klausovu tiskovku v Oregonu dorazili tři novináři

PORTLAND
Aktualizováno

Nevalný zájem projevili američtí žurnalisté o tiskovou konferenci, kterou v úterý uspořádal český prezident Václav Klaus v Portlandu ve státě Oregon. Podle regionálního listu Wilamette Week se dostavili tři novináři, s nimiž Klaus mluvil hlavně o svých názorech na globální změny klimatu. Klaus na svých stránkách naopak píše, že o jeho vystoupení v USA velký zájem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Český prezident je na návštěvě USA od pondělí a zůstane až do soboty. Při své cestě po USA uvádí mimo jiné druhé vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta, v níž kritizuje údajné vyvolávání paniky v souvislosti s globálním oteplováním.

Wilamette Week píše, že malý zájem o prezidentovo vystoupení mezi americkými novináři se dá vysvětlit dvěma důvody. "Nejzřejmějším vysvětlením je, že Česká republika je malá postkomunistická země s malou relevancí pro Oregon," píše WW. Dalším důvodem může prý být fakt, že boj Klause proti fenoménu globálního oteplování není populární a nepředstavuje to správné sdělení, které by chtěla média slyšet.

Podle internetových stránek Václava Klause následoval po tiskové konferenci oběd, který organizoval Cascade Policy Institute. Klaus na něm přednesl projev nazvaný "Panika kolem globálního oteplování je nepřijatelná a je třeba ji řešit". "Skoro 300 lidí v sále s mými názory většinou souhlasí. Pan doktor Haber, který se o mne stará, je překvapen, že posluchači po mém projevu tleskají vstoje," píše na svých stránkách Klaus.

Emisní povolenky podle Klause zavání socialismem

Systém emisních povolenek, který zvažuje zavést i Oregon, "zavání socialismem", řekl prý mimo jiné Klaus třem přítomným novinářům a dalším asi 20 hostům, kteří prý přišli na pozvání spolupořadatelů Klausových vystoupení v USA - neziskových organizací Cascade Policy Institute, Americans for Prosperity a Competitive Enterprise Institute.

"Nepořádejte dramatické debaty o tom, že světová teplota stoupne o jeden nebo dva stupně Fahrenheita," říkal podle listu Klaus. "Nevěřím teoriím lidí, jako je Al Gore (bývalý viceprezident USA). Nevím, jestli věří nebo předstírají, že věří, že klima je v ohrožení," dodal.

Autor článku pracoval pro Prague Post, Klause mu bylo líto

Klaus je doma znám pro svou extrémní aroganci," pokračuje autor článku, novinář James Pitkin, v té části článku, v níž se snaží nastínit americkým čtenářům Klausův profil. A dodává, že situaci v České republice zná, protože zde žil v 90. letech a pracoval v deníku Prague Post.

Pitkin pak pokračuje pasáží o Klausově "dalším proslaveném rysu: téměř patologické neschopnosti přiznat chybu nebo nedokonalost, což předznamenává Klausův problematický vztah s jeho úhlavním nepřítelem, bývalým českým prezidentem Václavem Havlem". Podle Pitkina to byl právě vždycky Havel, který si před početným mezinárodním publikem v zahraničí užíval slávy, a to i přesto, že Klaus si prý o sobě myslí, že je "skutečným zachráncem" své země.

"A to vysvětluje, proč mi dnes ráno bylo Klause trochu líto, když tam mluvil se třemi reportéry a několika libertariány," píše Pitkin. Ten pak Klausovi podle svých slov položil ožehavou otázku v tom smyslu, že je těžké představit si, že by Havel mluvil před tak malým publikem, a zdali se tedy český prezident nebojí, že důležitost jeho země klesá?

"Klaus zůstal klidný, ale zjevně byl trochu v nejistotě. Po chvíli dodal: 'Jsem si jistý, že můj předchůdce (Havel) by byl pro obchod s povolenkami,'" popisuje WW reakci prezidenta.

Pitkinovi prý pak za "arogantní otázku" vynadala Jody Clarková, viceprezidentka organizace Competitive Enterprise Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám