Hlavní obsah

Teroristé v Iráku používají českou munici

Právo, Lenka Hloušková

Munice z České republiky zabíjí v Iráku, napsal v úterý britský deník Daily Mirror. Podle něj se prodává na černém trhu, slouží zločincům a teroristům. Výrobcem nábojů je firma Sellier and Bellot (S&B) z Vlašimi, uvedl list.

Článek

Ředitel S Radek Musil sdělil Právu, že společnost náboje do Iráku dodávala. Šlo podle něj o ráži devíti milimetrů a do zmíněné země je vozily výhradně Spojené státy.

"Naprosto vylučuji, že by se tam náboje mohly dostat nelegální cestou. Nechápu, proč nás Daily Mirror nekontaktoval," dodal Musil.

Zákonnost obchodu potvrdil Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Havlíček: "Vyvezen byl vojenský materiál výlučně pro policii a justiční stráž, a to přes zahraničního smluvního partnera v USA a v Austrálii, vše v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN."

Podle arabského serveru Alarabonline. org byla česká munice prodávaná v Bagdádu vyrobená v letech 1999 až 2004.

"Kdyby byla k dispozici krabička od nábojů, jsme schopní zjistit, kdy byly vyrobeny a komu jsme je prodali," uzavřel Musil s tím, že z dob socialismu jsou ve světě stamilióny kusů munice z Vlašimi. Podle Daily Mirror má česká munice ráži 6.35 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám