Hlavní obsah

Slovensko se rozloučilo s oběťmi leteckého neštěstí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

V městské hale v Prešově ve čtvrtek v 11 hodin dopoledne začalo hodinové oficiální rozloučení s oběťmi leteckého neštěstí, které se stalo před týdnem u maďarsko-slovenských hranic. Při havárii letounu An-24 zahynulo 42 lidí a jediný Martin Farkaš, který seděl v zadní části letadla, nehodu jako zázrakem přežil. Většina obětí byli příslušníci společné česko-slovenské jednotky KFOR v Kosovu.

Článek

Na ploše haly bylo umístěno 42 katafalků s rakvemi zahalenými slovenskými vlajkami. U každé stála čestná stráž, další voják držel v rukou fotografii oběti a jeho vyznamenání. Mimořádná vyznamenání in memoriam udělili vojákům ministři obrany Slovenska a České republiky.

Hala s kapacitou 3200 míst se zaplnila rodinnými příslušníky a oficiálními hosty. Mezi nimi jsou nejvyšší slovenští představitelé v čele s prezidentem Ivanem Gašparovičem, generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer, maďarský prezident László Sólyom a český ministr obrany Karel Kühnl. Z České republiky přijeli také náčelník generálního štábu Pavel Štefka a bývalý velitel mnohonárodní brigády Střed v Kosovu Aleš Vodehnal, pod nímž zesnulí slovenští vojáci v misi KFOR sloužili.

V proslovech ocenili práci vojáků

Velitel pozemních sil generál Milan Maxim v úvodu smutečního shromáždění přečetl jména všech vojáků, kteří zahynuli při neštěstí. Následně se s nimi rozloučil náčelník generálního štábu slovenské armády Ľubomír Bulík a generální tajemník NATO. "Je to pro nás pro všechny velmi smutný den. Nový rok začal nečekaně krutě. Přinesl smrt tolika nadějných mladých lidí. Ochraňovali životy jiných a sami při návratu do vlasti zemřeli," uvedl Scheffer.

V proslovu slovenského ministra obrany Juraje Lišky převládali emoce: "V historii Slovenska ještě nebyla taková událost, aby se pod jednou střechou setkalo tolik bolesti. Byli jsme na vás hrdí. Jen poslední rozkaz se vám nepodařilo splnit. Ten zněl: vraťte se domů živí a zdraví. Odpusťte vojáci moji."

Před městskou halou byla umístěna velkoplošná obrazovka, před níž se shromáždili občané Prešova. "Je mi velmi líto, co se stalo. Zemřeli tak blízko domova," říká se slzami v očích starší žena. Pietní akt také přenáší televize.

Na závěr zazněla slovenská hymna a dělostřelecké salvy z houfnic. Nad halou proletěla tři letadla L-39 Albatros a vrtulníky Mi-24. Oficiální část plánovaná na hodinu se prodloužila a příslušníci čestné stráže u katafalků museli být z důvodu vyčerpání několikrát střídáni. Zdravotní služba musela zasahovat také mezi příbuznými obětí. V odpoledních hodinách a v pátek se budou konat jednotlivé pohřby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám