Hlavní obsah

Zřítilo se slovenské vojenské letadlo se 45 lidmi na palubě

– BRATISLAVA
Právo, Novinky, Ivan Vilček

Letadlo slovenské armády směřující z Prištiny v Kosovu do Košic se zřítilo nedaleko obce Telkibánya na maďarsko-slovenské hranici. Na palubě bylo 45 lidí. Nehodu přežil jediný. Údaje o počtech lidí se celou noc měnily. Premiéra Mikuláš Dzurinda například tvrdil, že lidí na palubě bylo 43. První informace mluvily o 48 lidech.

Článek

Do televize TA3 zavolala ve večerních hodinách manželka jednoho ze slovenských vojáků Michaela Farkašová. "Manžel mi po půl osmé večer telefonoval, že se jejich letadlo zřítilo, ale že on žije. Následně se spojení přerušilo a od té doby se mu nemůžu dovolat, takže nevím, co je s ostatními" uvedla. Slovenští vojáci působili v společné česko - slovenské jednotce KFOR v Kosovu šest měsíců.

Vojáka, který přežil, odvezli záchranáři do nemocnice v Košicích.

Letoun zmizel z radarů v 19:30, slovenské letectvo dostalo mimořádné povolení k přeletu do Maďarska, aby letadlo hledali. U obce Telkibánya uviděli na zemi hořicí vrak letadla. Agentura MTI to uvedla s odkazem na mluvčího maďarského ministerstva obrany Istvána Bocskaie.

"Tragédie se stala asi deset kilometrů od hranic. Letadlo začalo ve výšce 3500 metrů klesat," řekl maďarský ministr hospodářství János Kóka. Podle všeho se už začalo připravovat na přistávací manévr v nedalekých Košicích. Narazilo do svahu a vrak je ve výšce asi 700 metrů nad mořem. Od hořícího vraku chytil i okolní les.

Podle zpravodajské televize TA3 byla na palubě údajně delegace, která měla zajišťovat rotaci slovenských vojáků v Kosovu. Televize uvedla, že část lidí na palubě byli vojáci, kteří se vraceli z mise na Balkáně.

Mimořádně zasedne vláda

Záchranáři se zatím na místo nemohli nejprve dostat, protože v oblasti je hluboký sníh a špatné povětrnostní podmínky. Problémem je i to, že vrak je ve svahu. Záchranáři na místo dorazili kolem desáté hodiny. Nemocnice ve městě Miskolc se připravuje na případné raněné.

Slovensko je po večerní náhlé tragédii na nohou. Ještě v noci se kvůli havárii sešli slovenští ministři.

Slovenští vojáci jsou součástí mise KFOR v Kosovu, kde dohlížejí stejně jako i jejich čeští kolegové na bezpečnost mezi Albánci a menšinovými Srby.

Antonov An-24

Antonov An-24 je dvoumotorové turbovrtulové dopravní letadlo. Začalo se vyrábět v roce 1959 na Ukrajině, v provozu je stále asi 800 strojů, především v Africe a zemích bývalého sovětského bloku. Používají je jak vojenská letectva, tak civilní dopravci.

:: počet pasažerů: 40-55

:: max. rychlost: 450 km/h

:: taktický dolet (s 1612 kg nákladu): 3000 km

:: maximální zatížení: 5740 kg

:: rozpětí křídel: 29,64 m

:: délka: 23,53 m

:: výška: 8,32 m

:: hmotnost: 14 tun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám