Hlavní obsah

Bush brání tajné odposlechy před kritikou republikánů

Právo, BBC, rsk
WASHINGTON

Kontroverzní program odposlouchávání telefonů bez souhlasu soudů, jehož odhalení na konci roku vyvolalo otřesy na americké politické scéně, vnesl rozkol i mezi republikány prezidenta George W. Bushe. Informoval o tom v pondělí deník The New York Times (NYT), který aféru rozvířil již v prosinci.

Článek

Podle listu James Comey, někdejší náměstek ministra spravedlnosti, odmítl v březnu 2004 podepsat prodloužení programu, což přinutilo dva nejvyšší prezidentovy poradce, Andrewa Carda a Alberta Gonzalese, nynějšího šéfa spravedlnosti, aby v nemocnici navštívili ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta a přesvědčili jej k podpisu dokumentů.

Podle NYT, který se odvolal na dobře informované zdroje, dokonce i Ashcroft váhal s prodloužením programu, což vedlo k jeho částečnému přerušení na několik měsíců. Poté po tajném auditu vešla v platnost nová nařízení, která měla lépe definovat, jak špionážní služby vybírají cíle odposlechů. "Program neustále přezkoumávali a přezkoumávají lidé v mé administrativě," řekl k sílícímu odporu ve vlastních řadách Bush. "Nejenom že se jím zabývali pracovníci ministerstva spravedlnosti, ale i členové Kongresu," dodal s tím, že program je životně důležitý pro USA.

Šetření na nejvyšších místech

Zatímco v neděli Bush odposlouchávání hovorů opět obhajoval jako "nutné a legální" a tvrdil, že každý odposlech musel být povolen soudem, NYT připomněl, že brzy bude celá kauza zřejmě projednávána v Senátu. Republikánský senátor Arlen Specter se už nechal slyšet, že jednou z jeho nejvyšších priorit je vyšetření zákonnosti programu. Televizi Fox News řekl, že by Bílý dům měl spolupracovat a vysvětlit údajný rozkol v republikánských řadách. Podle demokratického senátora Charlese Schumera by panel měl vést vyšetřování i na "nejvyšších místech ministerstva spravedlnosti".

Druhý nejdůležitější republikán v Senátu Mitch McConnell však prohlásil, že Bush jednal v zájmu národní bezpečnosti a v souladu s ústavou. Podle něj by se naopak vyšetřování mělo zaměřit na to, kdo tajný program NYT vyzradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám