Hlavní obsah

Izrael zaútočil ze vzduchu na pásmyo Gazy, zabil dva militanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izraelská armáda zaútočila v pondělí opakovaně ze vzduchu na pásmo Gazy. Při jednom z útoků byli zabiti dva příslušníci militantního Islámského džihádu. Střela vypálená z bezpilotního prostředku zasáhla vůz, v němž jeli. Třetí Palestinec byl těžce zraněn a čtvrtý lehce.

Článek

Izraelská armáda útok potvrdila. s tím, že cílem byli vysocí představitelé Islámského džihádu. Trojice údajně odpalovala rakety na Izrael. Po sebevražedném atentátu ze začátku prosince, k němuž se Islámský džihád přihlásil, Izrael oznámil, že bude likvidovat jeho předáky.

Ranní útoky vrtulníků

Několik izraelských helikoptér AH-64 Apache se v oblasti objevilo už před úsvitem. Jedna z nich vystřelila raketu na budovu kulturního centra v městě Chán Júnis. Stavba je těžce poničená, ale nikdo nebyl zraněn.

Podle mluvčího izraelské armády helikoptéry útočily, protože budovu palestinští ozbrojenci prý používali jako výrobnu raket. Izrael zvýšil tlak na místní povstalce před dvěma dny, když místní skupiny oznámily, že pro ně přestává platit příměří vyjednané loni v březnu.

Militantní palestinské skupiny v jižní Gaze už několikrát zaútočily na izraelské osady. Žádný Izraelec ani Palestinec ale nebyl zraněn.

Dva palestinští bratři nicméně přišli o život v sobotu večer na severu země. Stalo se tak, když izraelské dělostřelectvo opětovalo palbu palestinských ozbrojenců. Oběti byli farmáři - civilisté.

Izrael v pásmu Gazy v posledních dnech podniká stále četnější útoky na předpokládané pozice palestinských radikálů. Jde o zatím největší vyhrocení situace od nedávného stažení židovských osadníků i izraelské armády z tohoto území.

Reklama

Související témata:

Související články

EU hrozí Palestincům kvůli Hamásu

Vyhraje-li opoziční hnutí Hamás nadcházející volby palestinského parlamentu a nezřekne se násilného boje proti Izraeli, zmrazí EU mnohamiliardovou pomoc...

Izrael chce v Gaze bezpečnostní zónu

Izraelský premiér Ariel Šaron v noci z neděle na pondělí nařídil armádě, aby zabránila Palestincům odpalovat rakety z pásma Gazy na izraelské území. Plán...

Výběr článků

Načítám