Hlavní obsah

Přívaly sněhu komplikují dopravu v Evropě

– PRAHA

Přívaly sněhu, které už několik dní za sebou postihují řadu evropských zemí, působily během středy velké problémy především v silniční dopravě. Závěje, silný vítr, mráz a náledí vedly na mnoha místech v Evropě k dopravním komplikacím značného rozsahu a někdy i ke smrtelným nehodám.

Článek

S hustým sněžením a náledím musejí počítat řidiči na silnicích celého Slovenska. Na většině území sněží, na jihu a východě prší, při nízkých teplotách tudíž hrozí náledí. Nejhorší situace je na dálnici D2 mezi Bratislavou a Kúty, na dálnici D1 mezi Ivachnovou a Važcem a na téže dálnici mezi Horní Stredou a Belušou, kde je až třícentimetrová vrstva kašovitého sněhu. V Námestově a v Turčianských Teplicích je na silnicích 15 až 20 centimetrů sněhu. Horské přechody jsou sjízdné pouze se sněhovými řetězy, pro kamiony jsou až do odvolání uzavřeny Šturec, Vernár a Donovaly.

S nepřízní zimního počasí se musejí potýkat i motoristé v Rakousku, zejména na severu země při hranicích s Českem a také ve Vídni. Na kluzkém povrchu silnic došlo na řadě míst k dopravním nehodám, které si podle dosavadních informací vyžádaly zranění několika lidí a jeden lidský život.

Vrstva ujetého sněhu ztěžovala od rána dopravu na Západní dálnici A1 od Salcburku po rakouskou metropoli a také na vídeňském dálničním obchvatu A21. Problémy byly hlášeny rovněž z rychlostní silnice S6 mezi Gloggnitzem a Semmeringem jižně od Vídně a na vytížené Jižní dálnici A2. Ve Vídni sněžilo celou noc a příval sněhu pokračoval i v průběhu odpoledne. Technické služby nestačí odklízet, i na vyhlášených nákupních zónách v centru se obyvatelé a turisté brodili hustou rozbředlou sněhovou kaší. Rakouský automotoklub ÖAMTC a rozhlasová stanice ORF radily, aby lidé raději nechali auta doma a k cestě do práce využili prostředků městské hromadné dopravy. Naopak proti úterý se díky masivnímu nasazení techniky zlepšila situace na jihu a na západě Rakouska.

Ve Francii uvízlo 10 tisíc lidí

Velké problémy kvůli sněhu přetrvávají i ve Francii. V noci na dnešek uvízlo na mnoho hodin několik tisíc motoristů ve východní Francii. Stovky aut zablokoval sníh na dálnici mezi Nancy a Toul i poblíž Rennes v Normandii. Podle místních orgánů na dálnici uvízlo až 10 000 lidí, jimž hasiči poskytovali teplé nápoje nebo nouzové ubytování. Obdobné problémy nastaly i na dálnici do Itálie na jihu země. Sněhová a mrazivá vlna, která zasáhla Francii, byla silnější, než se čekalo, a úřady vyzývají řidiče, aby raději od jízdy upustili. V deseti departementech na severu a severovýchodě země vyhlásili meteorologové třetí stupeň sněhové pohotovosti, zejména v oblasti La Manche napadlo až 30 centimetrů sněhu. Teploty ve střední Francii klesly pod minus deset stupňů.

Sníh vyvolal dopravní chaos i v severní Itálii, kde v Lombardii a na ligurském pobřeží napadalo až 30 centimetrů sněhu. Dokonce i v Miláně a Janově nestačily technické služby sněhovou nadílku uklízet a vznikly dopravní problémy. Řada dálnic musela být na několik hodin uzavřena, mimo jiné i hlavní spojení na Francii k hraničnímu přechodu Ventimiglia. V Římě a jižní Itálii naproti tomu po několika dnech vydatných dešťů vysvitlo dnes poprvé slunce a rozhostilo se krásné počasí.

Problémy mají řidiči také v Chorvatsku, kde navíc husté sněžení doprovází mrznoucí déšť. Policie musela na mnoha místech uzavřít vedlejší komunikace, což vzápětí vedlo ke komplikacím v dopravě.

Obdobná situace, způsobená rovněž mrznoucím deštěm, panovala v ranních hodinách i v řadě předměstských oblastí v Británii. Sněhové návěje na některých silnicích zcela přerušily dopravu. Ve východní Anglii leží přes 15 centimetrů sněhu.

Problémy se sněhem se nevyhnuly ani Skandinávii, nad kterou se v úterý přehnala silná sněhová bouře. Následkem jsou často neprůjezdné silnice, chabá viditelnost a přetrvávající silný vítr. Seveřané jsou však na takové situace zvyklejší než zbytek Evropy, takže kalamita byla brzy zvládnuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám