Hlavní obsah

Svět protestuje proti íránským výrokům o vymazání Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/WASHINGTON/PAŘÍŽ

Ministři zahraničí mnoha demokratických států ostře odsoudili středeční výroky íránského prezidenta Ahmadí Nežáda o "vymazání Izraele". Pobouření vyjádřili např. Američané, Britové či Francouzi. Izrael žádá vyloučení Íránu z OSN.

Článek

Ultrakonzervativní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád otevřeně vyzval k tomu, aby byl izraelský stát "vymazán". "Jak řekl imám (Chomejní), Izrael musí být vymazán z mapy," řekl na teheránské konferenci nazvané Svět bez sionismu.

Je to poprvé po letech, kdy tak vysoce postavený íránský představitel veřejně vyzývá ke zrušení Izraele, i když je to součástí běžné propagandy režimu. "Muslimský národ nedovolí svému historickému nepříteli, aby žil v jeho srdci," řekl prezident, jehož nástup do funkce letos v srpnu znamenal přitvrzení islámského režimu.

Izrael: vylučte je z OSN

Izraelský vicepremiér Šimon Peres v reakci požádal o vyloučení Íránu z OSN. "Je to v rozporu s chartou OSN a rovná se to zločinu proti lidskosti. Generálnímu tajemníkovi OSN je zapotřebí předložit jasně formulovanou žádost o vyloučení Íránu z OSN," uvedl Peres.

Francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy oznámil, že předvolá íránského velvyslance v Paříži, aby Ahmadínežádovy výroky vysvětlil. "Jestliže tato slova zazněla, pak jsou nepřijatelná. Se vší rozhodností je odsuzuji," uvádí se v ministrově prohlášení. Podle Londýna je tento výrok "mimořádně znepokojující a ohavný"

Sean McCormack, mluvčí amerického ministerstva zahraničí, řekl, že výrok ještě zesiluje obavy z íránského jaderného programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám