Hlavní obsah

Hurikán Katrina napáchal obrovské škody

NEW ORLEANS

Hurikán Katrina poté, co v pondělí udeřil na pobřeží Louisiany a pustošil New Orleans, dále zeslábl a byl v pětimístné škále přeřazen z kategorie tři do dvojky. Živel směřuje ke státu Alabama, uvedlo večer Národní centrum pro hurikány (NHC) v posledním bulletinu. Oběti na životech zatím nebyly hlášeny.

Článek

Prognostici odhadli maximální pojištěnou škodu až na 25 miliard dolarů. Ropný trh má zase největší obavy z toho, že hurikán poškodí početná zařízení na těžbu ropy v Mexickém zálivu. V oblasti Mexického zálivu je soustředěna čtvrtina produkce ropy celých Spojených států, tedy 1,5 miliónu barelů denně.

Ceny ropy ráno překonaly hranici 70 dolarů za barel. Odpoledne klesly k 68 dolarům, to je ale pořád o více než dva dolary víc než v pátek.

Bílý dům začíná zvažovat možnost použití federálních strategických rezerv ropy, aby nahradil dodávky narušené hurikánem Katrina. Zatím je však na toto rozhodnutí příliš brzy, řekl dnes novinářům mluvčí prezidenta George Bushe Scott McClellan.

Oblasti postižené katastrofou

Americký prezident George Bush vyhlásil státy Louisiana a Mississippi za oblasti postižené katastrofou. Umožní to uvolnit peníze z federálních zdrojů na pomoc v obou státech. Prostředky budou využity na bezprostřední pomoc v postižených oblastech i na jejich rekonstrukci, uvedl Bushův mluvčí Scott McClellan.

Hurikán Katrina způsobil řadu škod na pobřeží státu Louisiany a v New Orleansu. V Mobile v Alabamě byly ještě před příchodem oka hurikánu hlášeny rozsáhlé záplavy. Katrina zůstává "mocným" hurikánem, zdůraznilo prohlášení NHC.

Ulice pod vodou

V historickém centru New Orleansu, Francouzské čtvrti, jsou ulice místy po prudkém dešti pod vodou, ale zdá se, že město ležící pod úrovní hladiny moře uniklo katastrofálním záplavám, které meteorologové předpovídali. Na Jacksonově náměstí vítr vytrhl ze země dva velké duby před historickou katedrálou sv. Ludvíka. Padající stromy strhly litinový zdobený plot a mírně poškodily sochu Ježíše.

Zatím také vydržel složitý systém hrází a kanálů, který chrání New Orleans před vodou z řeky Mississippi a jezera Pontchartrain. Policie nicméně hlásí protržení hráze u předměstí St. Bernard Parish. Voda se zde zvedla až o tři metry a na střechách jednopatrových domků je zde podle úřadů uvězněno asi 150 lidí.

Odchýlil se na východ

Hurikán Katrina se těsně před pevninou mírně odchýlil na východ a ušetřil tak sice plného nárazu New Orleans, ale ohrozil pobřežní letoviska v Mississippi Biloxi a Gulfport. Vítr v jedné místní nemocnici rozbil okna a voda zaplavila kasino v Biloxi.

Zdroj: NOVINKY/Ondřej Krynek

Katrina je nejsilnějším hurikánem, který zasáhl Mississippi, od hurikánu Camille. Tehdy Camille v roce 1969 usmrtil 143 lidí.

"Je to ničivý zásah - měli jsme případy, kdy vítr mrštil loděmi do budov," řekl šéf hasičů v Gulfportu v Mississippi Pat Sullivan. "Byl jsem se podívat venku a je to obraz zkázy."

Zatím nebyly hlášeny oběti na životech nebo těžká zranění, ale úřady také nebyly s to navázat spojení s některými postiženými oblastmi.

Guvernér státu Mississippi Haley Barbour dal najevo obavy nad tím, že oběti mohou být mezi lidmi, kteří se neevakuovali. "Víme, že někteří lidé se dostali do pasti a modlíme se, aby byli v pořádku," řekl.

V oblasti od Louisiany po západní okraj státu Florida je kvůli hurikánu bez elektřiny na půl miliónu domácnosti. Nejvíce je postižena Louisiana a oblast kolem města Mobile v Alabamě.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým...

Výběr článků

Načítám