Hlavní obsah

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

WASHINGTON

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého velkoměsta o několik hodin dříve, než uváděla předpověď. Usmrtil tři lidi. Prudký vítr spolu s lijáky vyvracel stromy, zanechal dva milióny lidí bez proudu.

Článek

"Ještě že jsem byl předvídavý a zabezpečil okna železnými žaluziemi," řekl Právu lékař a spisovatel Jiří Lamberk, který na Floridě žije už tři desítky let.

"Ještě pozdě odpoledne jsme na bezpečnostní komisi nemocnice, kde pracuji, dostali ujištění, že hurikán bude slabý a přijde až kolem půlnoci. Když jsem se ale večer před sedmou vracel domů, byla téměř tma, lilo a ulicemi se honila vichřice. Vůbec nás na to nepřipravili," popsal situaci.

"Dosud to neskončilo, srdce hurikánu teprve přijde" upozornil ráno Max Mayfield, šéf Národního hurikánového střediska (NHC). Vyzval obyvatele v níže položených oblastech od Miami až po Palm Beach k evakuaci.

Tři mrtví

Oběti zemřely v okolí města Fort Lauderdale - jednoho muže usmrtil strom, který spadl na jeho automobil; druhého zabila před jeho domem větev, když obhlížel škody napáchané hurikánem na jeho obydlí. Poslední skonal na silnici u města Cooper City.

Americké úřady původně očekávaly tropickou bouři, která však nakonec přerostla v hurikán. Ten v noci ze čtvrtka na pátek středoevropského času zasáhl jih oblasti Fort Lauderdale a poté se přehnal skrze nejvíce obydlené oblasti Miami-Dade, uvedlo americké Národní centrum pro hurikány.

Při přesouvání živlu od Floridy k Mexickému zálivu hodně napršelo. Vichr vytrhával stromy z bažinaté půdy a strhával elektrické vedení. Pád stromu na auto ve Fort Lauderdale způsobil smrt pětadvacetiletému muži, další padající strom usmrtil muže před jeho domem v Plantationu.

Největší nebezpečí podle úřadů představují silné lijáky a možnosti záplav. Rychlost větru místy dosahovala až 138 kilometrů v hodině.

Vysoké vlny

Katrina byla do poslední chvíle klasifikována jako tropická bouře, teprve ve čtvrtek v blízkosti jihovýchodního pobřeží Floridy dosáhla parametrů hurikánu 1. stupně.

NHC proto vydalo jen všeobecné upozornění, to však neodpovídalo skutečné síle, jíž vzápětí živel dosáhl. Nejničivější úder dopadl na dosud hurikánů ušetřené Fort Lauderdale 30 km severně od velkoměsta. Spadlo tam až 40 centimetrů vody na metr.

Vlny na celém pobřeží dosáhly výšky čtyř a půl metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám