Hlavní obsah

Juščenko obhajuje nákladný život syna, novináři jsou prý vrazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko slovně napadl zpravodaje internetového vydání listu Ukrajinskaja Pravda, který se ho na tiskové konferenci v Kyjevě zeptal na nákladný život jeho syna. Jenž jezdí v drahém BMW M6.

Článek

"Chovej se jako vzdělaný novinář a ne jako nájemný vrah," osočil se na novináře Juščenko a řekl, že i syna instruoval, jak se bránit dotěrným novinářům v restauraci: "Doporučil jsem mu, aby vzal do ruky účet, nacpal jej do úst novináře a řekl: jedem k soudu."

Sedmnáctiletý Andrij Juščenko má centru Kyjeva byt o rozloze 600 metrů čtverečních a jezdí v BMW za 160 000 dolarů s českou značkou. [celá zpráva]

Podle prezidenta jeho syn má jak na luxusní bydlení, tak i na luxusní auto a ani on sám nežije z kradených peněz, ačkoli jeho oficiální plat činí jen několik tisíc ukrajinských hřiven.

Novináři protestují

"Juščenko dal špatný příklad všem úředníkům, kteří při podobných situacích budou přistupovat k novinářům jako k nájemným vrahům a budou se chovat stejně drze, jako se zachoval sám prezident," prohlásil předseda Ukrajinského svazu novinářů Ihor Lubčenko.

Šokovaní novináři po tiskové konferenci napsali otevřený společný dopis prezidentovi a požadovali omluvu a vysvětlení jeho vyjádření. "Vysoce oceňuji úlohu novinářů při pomerančové revoluci ukrajinských demokratických sil," uvedl v odpovědi prezident. Poznamenal, že respektuje jeden z hlavních úkolů médií, čímž je kontrola moci. Dodal, že už promluvil se svým synem jako "muž s mužem" a vyzval policii, aby bez ohledu na značku automobilu od každého vyžadovala dodržování zákonů a dopravních předpisů.

Ukrajinskaja Pravda odhalila řadu korupčních záležitostí vysokých politických kruhů za éry prezidenta Leonida Kučmy a její redaktor Heorhij Gongadze byl v roce 2000 zavražděn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám