Hlavní obsah

Na Sudetoněmeckých dnech odsoudili odsun jako čistku

AUGSBURG

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt promluvil v bavorském Augsburgu na úvod 56. Sudetoněmeckých dnů. Poválečný odsun Němců z českého území, který byl výsledkem Postupimských dohod, mezi SSSR, USA, Velkou Británií, Posselt označil za chladnokrevnou etnickou čistku.

Článek

 "Všichni víme, že bez hrůz nacionálního socialismu a bez druhé světové války a jejího strašného vývoje by nikdy nemohlo dojít k odsunu. Ale víme také, a je třeba to vždycky znovu zdůrazňovat, že vyhnání nebylo nutným důsledkem války, ale chladnokrevně naplánovanou a provedenou etnickou čistkou," řekl Posselt.

"Existují ale i lidé, kteří stále slouží modlám minulosti, jsou to ti, kteří ve 21. století ještě vztyčují Stalinovy a Benešovy sochy," kritizoval Posselt. Socha druhého československého prezidenta Edvarda Beneše má být odhalena před českým ministerstvem zahraničí.

Pro sudetské Němce je Beneš autorem prezidentských dekretů, na jejichž základě došlo k vyvlastnění jejich majetku a odsunu. Historici přitom poukazují na to, že autorem byla československá exilová vláda a Beneš dokumenty  jen oficiálně podepisoval. O odsunu všech Němců z východní Evropy (tedy nejen sudetských) přitom rozhodli spojenci na Postupimské konferenci.

Dnů se účastní stále více Čechů

Posselt také uvítal také emeritního biskupa Josefa Koukla z Litoměřic. Ten se stal jako první Čech nositelem sudetoněmecké Evropské ceny Karla IV: "Vítám člověka, který se k nám vždycky znal a který se zapsal do srdcí mnohých z nás," uvedl Posselt. 

Koukl se jako litoměřický biskup dlouhá léta snažil o česko- německé smíření. Obnovil kontakt s věřícími odsunutými z regionu a nezdráhal se kázat v němčině. Emeritní biskup se nebojí, že v Česku vzbudí cena kontroverze.

"Normální lidé, kteří vědí, že je třeba žít v jediné Evropě, společné Evropě, dohromady, to pochopí," podotkl.

 Posselt zdůraznil, že Sudetoněmecké dny navštěvuje každý rok více českých osobností. Letos se jich kromě mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana účastní například předseda Panevropské unie Rudolf Kučera.

Sudetoněmecké dny vyvrcholí v neděli veřejným shromážděním, kterého se každoročně účastní desetitisíce lidí. Navštíví je a promluví na nich i bavorský premiér Edmund Stoiber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám