Hlavní obsah

Počet obětí útoků na Srí Lance může být o stovku nižší, uvedly úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí sebevražedných pumových útoků o velikonoční neděli na Srí Lance může být až o 100 nižší a může se pohybovat mezi 250-260 mrtvými namísto dosud uváděných 359. S odvoláním na dva srílanské vládní činitele o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Tamní ministerstvo zdravotnictví později odhadovaný počet obětí o stovku snížilo, uvedl server BBC.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lidé v Negombu se účastní masového pohřbu obětí nedělního masakru na Srí Lance

Článek

„Mohlo by to být 250 nebo 260 (mrtvých). Nedokážu to říct přesně. Máme tu velkou spoustu částí těl a je těžké stanovit přesný počet (obětí),” řekl Reuters Anil Džasinghe, generální ředitel srílanské zdravotní služby.

Také náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene, jehož ministerstvo je zodpovědné za srílanské policejní síly, uvedl, že bilance byla revidována na 253 mrtvých. Nepřesné údaje podle něj poskytly márnice.

Zpravodaj BBC se domnívá, že vláda se snížením počtu obětí snaží získat zpět svůj kredit. Čelí totiž kritice, že zpravodajské služby o plánovaném útoku věděly předem a nic nepodnikly.

Podle předchozích údajů si nedělní teroristické útoky na kostely a hotely vyžádaly 359 obětí a více než 500 zraněných. Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám