Hlavní obsah

Místní rozhlas v Bratislavě zahrál hymnu fašistického Slovenského štátu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Místní rozhlas v bratislavské čtvrti Lamač zahrál 18. dubna 2019 v den výročí popravy Jozefa Tisa hymnu fašistického Slovenského štátu Hej, Slováci.

Foto: ČTK

Jozef Tiso u bratislavského soudu

Článek

Před třemi lety ve stejný den zahrál místní rozhlas píseň Rež a rubaj do krve, na kterou pochodovali příslušníci Hlinkovy gardy.

Deník Sme ve středu informoval, že o zahrání obou písní požádal místní zastupitel Radoslav Olekšák. Tvrdí, že v obou případech šlo o přání jubilanta, který má shodou okolností 18. dubna narozeniny.

„Je to bývalý voják, Slovák, národovec a chtěl si dát zahrát národní písničku,“ říká Olekšák. Místní zastupitel tvrdí, že ani nevěděl, že píseň Hej, Slováci byla hymna Slovenského štátu, a považoval ji za hymnickou píseň. „Asi jsem tehdy na hodině dějepisu chyběl,“ řekl Olekšák.

List upozornil, že podle příspěvků na sociální síti sympatizuje Olekšák s extremistickými názory. V roce 2016 byli místní zastupitel i jubilant předvoláni na policii, kde se potvrdilo, že bývalý voják opravdu slaví narozeniny 18. dubna. Policie tehdy omítla trestní oznámení o projevu sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod. V případě aktuálního skandálu neeviduje policie zatím žádné oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám