Hlavní obsah

Záchranář natočil evakuaci pasažérů z uvízlé norské lodě

Novinky, nčs

Záchranu pasažérů z norské výletní lodě Viking Sky, která o víkendu uvízla nedaleko norských břehů, zachytil na kameru jeden ze záchranářů. Z celkového počtu 1370 osob na palubě byla pomocí vrtulníků evakuována zhruba třetina. Ostatní zůstali na palubě a počkali, až bude loď odvlečena do přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera na záchranářově helmě zachytila dramatickou evakuaci pasažérů z lodi Viking SkyVideo: Reuters

 
Článek

Norská výletní loď vyhlásila po selhání motorů v sobotu stav nouze a požádala o evakuaci zhruba 1300 osob na palubě, z čehož bylo 915 pasažérů a zbytek členové posádky.

Záchranářům ve vrtulnících komplikoval situaci silný vítr, který dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Jeden ze záchranářů natočil záchranu osob na laně z paluby do vrtulníku.

Nikdy jsem nezažila nic tak děsivého.
Janet Jacobová - cestující

Asi 17 zraněných bylo hospitalizováno; podle médií jsou tři pacienti ve vážném stavu, a to včetně devadesátiletého muže a jeho sedmdesátileté manželky. Na palubě po selhání motorů zavládl chaos. Venku byl silný vítr a loď byla vydána počasí napospas. Nábytek se nekontrolovaně pohyboval po místnostech a padaly i části stropů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neovladatelná loď se v rozbouřeném moři hrozivě kymácela, nábytek jezdil sem a tamVideo: Reuters

„Bála jsem se. Nikdy jsem nezažila nic tak děsivého,” řekla norské televizi NRK Janet Jacobová, která patřila do první skupiny cestujících evakuovaných do nedalekého Molde. Let vrtulníkem do bezpečí se odehrával za silného vichru, který jí připomínal „tornádo”, a tak se modlila „za bezpečí všech na palubě”.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Loď měla jen jeden fungující motor

Později se povedlo uvést do provozu tři ze čtyř motorů a plavidlo bylo za pomoci remorkérů přepraveno do přístavu v Molde.

Reklama

Výběr článků

Načítám