Hlavní obsah

V čínské hrobce ležel „nápoj nesmrtelnosti”

Právo, mcm

Nažloutlou tekutinu nalezenou loni v říjnu v hrobce čínské šlechtické rodiny považovali archeologové původně za víno, zvlášť když i po dvou tisíciletích čpěla alkoholem. Důkladný laboratorní průzkum ale ukázal, že se nejspíše jedná o starověký „nápoj nesmrtelnosti“, jak jej popisovaly taoistické traktáty.

Foto: Lubor Kazda, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to poprvé, co byly v Číně nalezeny mytické ‚medikamenty na nesmrtelnost‘. Tekutina má velkou hodnotu pro studium dávných čínských úvah o dosažení nesmrtelnosti a pro studium vývoje čínské civilizace,“ řekl agentuře Sin-chua Š’ Ťia-čen, vedoucí Institutu pro kulturní pozůstatky a archeologii v Luo-jangu, kde byla hrobka nalezena.

Kromě bronzové nádoby s „nápojem nesmrtelnosti“ se v ní ukrývaly i dobře dochované ostatky čínského šlechtice, malovaná keramika, lampa ve tvaru husy a výtvory z bronzu a nefritu. Protože Luo-jang vznikl za vlády dynastie Západních Chanů, tj. v letech 202 až 8 př. n. l., jsou do této doby datovány i hrobka a nálezy v ní.

Původní domněnka, že nalezená tekutina je vínem vyrobeným z rýže a čiroku, se zdála být logická. Víno se v té době používalo jako oběť při rituálech a ceremoniích včetně těch pohřebních.

V laboratoři se ale zjistilo, že o víno se vůbec nejedná. Tekutina obsahovala dusičnan draselný a minerál zvaný alunit. To jsou dvě složky, které podle dávných taoistických receptů musí obsahovat nápoj nesmrtelnosti.

Taoismus byl původně filozofickým učením, stal se však také náboženstvím a jeho vyznavači pátrali po cestách k nesmrtelnosti.

Není ale jasné, zda nalezená tekutina měla být vskutku zkonzumována, nebo zda nádoba s ní sloužila jako rituální pohřební předmět.

Alunit slouží k výrobě kamence, který se používá jako prášek při pečení nebo k nakládání zeleniny. Nepředstavuje tedy zdravotní problém. Zato dusičnan draselný, používaný ke zpracování masa či pro výrobu hnojiv a ohňostrojů, je jiný případ. Ve vyšších dávkách může vyvolat nejen podráždění kůže a očí, nýbrž i selhání ledvin, chudokrevnost a smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám