Hlavní obsah

Atentátník přiznal CNN, že se pokusil drony zabít Madura

Právo, CNN, ČTK, ROŠ
Caracas

Exploze dvou malých dronů nad vojenskou přehlídkou v Caracasu loni v srpnu byl skutečně pokusem o atentát na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Anonymní zdroj, jenž měl útok organizovat, to řekl stanici CNN. Té poskytl i záběry z příprav pořízené mobily.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Podle slov muže zakoupila skupina venezuelských vojenských zběhů a dalších osob v sousední Kolumbii komerční drony na internetu z USA, připevnila k nim podomácku vyrobené nálože, jež měly být odpáleny na dálku prostřednictvím aplikace.

Oba drony však vybuchly předčasně, protože Madurova ochranka na přehlídce spustila signál rušičky mobilních telefonů, řekl muž. Střepiny lehce zranily několik vojáků, ale nemohly z výšky nikoho usmrtit, a Madura neohrozily vůbec.[celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Při projevu explodoval vedle Madura dron s výbušninami

Atentát se připravoval v Kolumbii

Na pronajaté farmě v Kolumbii skupina nacvičovala varianty atentátu zachycené na videu jako například střemhlavý útok dronů z velké výšky nebo jejich vypuštění z okénka automobilu. Podle zdroje se na tom Kolumbie nijak nepodílela.

Drony rozebrali, propašovali do Venezuely a tam je sestavili. Svědectví muže poodhaluje pozadí případu, kolem něhož se vyrojily spekulace. Poradce prezidenta USA John Bolton tehdy řekl, že incident mohl zinscenovat Maduro, aby získal záminku k potlačení opozice.

Muž CNN řekl, že po nezdařeném atentátu se s ním Američané třikrát setkali, aby o případu získali informace. Na jeho žádost o pomoc ale nereagovali.

Juan Guaidó, jenž se prohlásil prozatímním prezidentem, prý pokus o atentát neschvaluje. Sám si myslel, že incident je dílem vlády. „Teď nakonec vypadají jako oběť,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám