Hlavní obsah

Slovensko by mohlo mít prezidentku. V průzkumu vede Čaputová

V prezidentských volbách na Slovensku má nyní nejsilnější postavení Zuzana Čaputová, hlas by jí dalo 23 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, který v úterý zveřejnil veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). V průzkumu figuruje i Robert Mistrík, který se však v úterý vzdal kandidatury a podpořil právě Čaputovou. První kolo voleb hlavy státu na Slovensku se koná 16. března.

Foto: Stringer, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

Průzkum se konal mezi 11. a 23. únorem a odpovídala v něm asi tisícovka lidí.

Pro Čaputovou se vyslovilo 23,5 procenta respondentů, na druhém místě skončil Maroš Šefčovič s 20,5 procenta hlasů a na třetím Robert Mistrík, který se však v úterý vzdal kandidatury a podpořil právě Čaputovou.

„Jednoznačně vyjadřuji podporu Zuzaně Čaputové,“ oznámil Mistrík po boku Čaputové na tiskové konferenci, na které ohlásil odstoupení z voleb. „Nastal čas udělat tento důležitý krok,” uvedl s odkazem na vývoj v preferencích.

Foto: Stringer, Reuters

Robert Mistrík oznamuje, že se vzdává prezidetské kandidatury a že podporuje Zuzanu Čaputovou (vlevo)

„Děkuji za projev velkorysosti, který ve slovenské politice není vůbec běžný. Je výjimečné, že někdo povýší společenský zájem nad svůj vlastní,“ uvedla v reakci Čaputová.

Mistrík i Čaputová se již dříve vymezili vůči nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která před volbou hlavy státu podporuje Maroše Šefčoviče. Místopředseda Evropské komise Šefčovič byl podle dosavadních sondáží nejpopulárnějším ze všech uchazečů.

Foto: Profimedia.cz

Volební billboard Maroše Šefčoviče

Čaputovou v kandidatuře podpořil i úřadující prezident Andrej Kiska, který se o druhý mandát ucházet nechce.

„Od začátku prezidentské kampaně jsem byl přesvědčen, že hlasy slušného a spravedlivého Slovenska se musí spojit za jedním silným kandidátem respektive kandidátkou. Podporuji Zuzanu Čaputovou. Bude dobrou prezidentkou Slovenské republiky,“ uvedl v tiskovém prohlášení Kiska.

Liberální kandidátka

Čaputová se na katolickém Slovensku netají svými liberálními postoji. Dříve se například vyslovila pro možnost adopcí dětí páry stejného pohlaví. Slovensko přitom dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství homosexuálů. Pětačtyřicetiletá Čaputová je místopředsedkyní neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Jako právnička a občanská aktivistka se v minulosti dostala do povědomí veřejnosti dlouholetým a úspěšným bojem proti projektu nové skládky odpadů v Pezinoku u Bratislavy.

Za první trojicí v průzkumu následovali Štefan Harabin (10,5 procenta), Marian Kotleba (7,5 procenta), Béla Bugár (6,5 procenta), Milan Krajniak (5,5 procenta) a František Mikloško (5 procent).

První kolo voleb hlavy státu na Slovensku se uskuteční 16. března. O dva týdny později je naplánováno druhé kolo.

Reklama

Výběr článků

Načítám