Hlavní obsah

Loňské uzavření mešit bylo protiprávní, rozhodl rakouský soud

Uzavření šestice mešit, které loni v červnu v rámci tažení proti „politickému islámu” a „paralelním společnostem” nařídila rakouská pravicová vláda, bylo podle vídeňského správního soudu v rozporu se zákonem. O tomto rozsudku ve čtvrtek informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Budova Islámského centra ve Vídni. Ilustrační foto.

Článek

Soud nekritizuje rozhodnutí o uzavření mešit jako takové, úřady se podle něj dopustily procesní chyby. Rakouský zákon o islámu z roku 2015, který upravuje práva a povinnosti muslimů, dává muslimským organizacím lhůtu na to, aby nedostatky, které jim úřady vytýkají, napravily. V případě z loňska nebyla tato lhůta dodržena.

"Tato porážka úřadů znovu ukazuje, jak důležitou roli hrají soudy v dobách populismu," řekl podle DPA předseda rakouské muslimské náboženské obce (IGGÖ) Ümit Vural.

Vláda lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze, na níž se podílí i protiimigrační a protiislámská Svobodná strana Rakouska, loni také nařídila vyhostit více než šest desítek imámů, protože byli financováni z Turecka. Zákon z roku 2015 islámským spolkům přijímat peníze ze zahraničí zakazuje.

Úřad se proti verdiktu odvolá

Úřad, který dohlíží na dodržování zákonů o fungování náboženských organizací v Rakousku, oznámil, že se proti rozsudku odvolá. "Využijeme veškeré možnosti, abychom politický islám a nešvary s ním spojované zastavili," cituje agentura APA lidoveckého ministra bez portfeje Gernota Blümela.

Podle odhadů rakouského ministerstva vnitra žije v Rakousku, které má zhruba 8,7 milionu obyvatel, přibližně 700 000 muslimů. Převážná většina má kořeny v Turecku.

Reklama

Související články

Rakousku dochází trpělivost, zavře sedm mešit

Rakousko uzavře sedm mešit a vypoví ze země několik imámů financovaných ze zahraničí. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil kancléř Sebastian Kurz. Opatření...

Výběr článků

Načítám