Hlavní obsah

Slováky brzy čekají úpravy pravidel silničního provozu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková připravila novelu zákona o silničním provozu, která například zvyšuje pokuty za používání mobilu za jízdy a zjednoduší vymáhání pokut od cizinců. Novelu musí ještě schválit vláda a parlament.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Země rovněž zavede povinné vytváření záchranářské uličky v kolonách na dálnicích. Uličku pro sanitní vozy, policii a hasiče budou muset řidiči vytvářet mezi oběma jízdními pruhy.

Nově bude zakázáno, aby řidiči za jízdy drželi v ruce mobilní telefon a podobná zařízení. Pokuta za telefonování za volantem bez hands-free činí nyní 50 eur (1280 korun) a po schválení novely se zdvojnásobí.

Pokud řidič, který vlastní oprávnění méně než dva roky, opakovaně překročí maximální povolenou rychlost nebo se dopustí závažnějších přestupků, bude povinen absolvovat doškolovací kurz v autoškole, pohovor u dopravního psychologa, opětovné testy z pravidel silničního provozu, případně na nejméně půl roku přijde o řidičský průkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám