Hlavní obsah

Kanaďanovi v Číně v novém procesu změnili postih za drogy. Dostal trest smrti

– Peking

Čínský soud v pondělí vynesl trest smrti nad Kanaďanem Robertem Lloydem Schellenbergem, který už byl dříve odsouzen na patnáct let za pašování drog. Razantní zvýšení trestu v odvolacím řízení, je přitom velmi neobvyklé, což vyvolalo spekulace, že se stal obětí kanadsko-čínského sporu v kauze ředitelky Huawei. Odvolací soud byl totiž nařízen až po jejím zatčení v Kanadě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau verdikt kritizoval a označil jej za „svévolný”.

O zvýšení trestu informovala zahraniční média s odvoláním za sdělení soudu v Ta-lienu zveřejněné na webu.

Schellenberg byl zadržen už v roce 2014 a o dva roky později ho soud potrestal 15 roky vězení za spolupachatelství při pašování drog. Loni v prosinci ale odvolací soud dal za pravdu stížnosti prokuratury na to, že uložený trest je příliš mírný, a nařídil nový proces, protože Schellenberg hrál důležitou roli při pašování drog, které bylo mezinárodní, uvedl list The South China Morning Post.

„Nejsem pašerák drog. Dorazil jsme do Číny jako turista,” řekl Schellenberg ještě před vynesením rozsudku smrti AFP.

Soudu stačil jeden den

I když Kanaďan trval na tom, že je nevinen, soudní proces trval jen jeden den a trest byl vynesen pouhou hodinu po ukončení stání. Může se však ještě do deseti dnů odvolat.

„Nové procesy jsou neobvyklé,” uvedl profesor Donald Clarke z Univerzity George Washingtona, který se specializuje na čínské právo. A ještě vzácnější je, když se požaduje tvrdší trest. „Je zřejmé, že Schellenbergův osud bude mít málo co do činěné s jeho vinou či nevinou.“

Zatčená ředitelka Huawei

Soud se dává do souvislosti s případem finanční ředitelky Huawei Technologies Meng Wan-čou. Ta byla v prosinci zadržena na letišti ve Vancouveru na žádost USA. Spojené státy ji chtějí stíhat za údajné obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. [celá zpráva]

Číňanka obvinění popírá a Peking usiluje o to, aby byla zproštěna obvinění. [celá zpráva]

Čína podle BBC popřela, že by používala svůj právní systém k braní rukojmím, ale  po propuknutí kauzy s ředitelkou Huaweie zadržela dva Kanaďany - bývalého diplomata Michaela Kovriga a obchodního poradce Michaela Spavora pro podezření z ohrožení národní bezpečnosti. Kovrig má kromě kanadského i maďarské občanství, a tudíž občanství Evropské unie. [celá zpráva]

Drogové trestné činy se v Číně obvykle trestají velmi tvrdě. V roce 2009 Čína navzdory protestům Británie popravila Brita, který byl dopaden při pašování heroinu.

V roce 2014 byl v Ta-lienu odsouzen k smrti japonský pašerák drog a v roce 2013 popravena Filipínka navzdory žádostem Manily o zmírnění trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám