Hlavní obsah

V USA zemřel osmiletý syn migrantů z Guatemaly

Aktualizováno

V detenci ve Spojených státech zemřel v úterý osmiletý chlapec z Guatemaly. Uvedla to agentura AP s odkazem na imigrační úřady. Jedná se tento měsíc už o druhé dítě migrantů, které zemřelo. Guatemalská vláda požádala USA o důkladné vyšetření případů.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Část zdi oddělující USA a Mexiko (ilustrační foto)

Článek

Pohraniční stráž uvedla, že chlapec zemřel v úterý krátce po půlnoci.

Poté, co začal vykazovat známky možné nemoci, byl v pondělí vzat spolu se svým otcem do nemocnice ve městě Alamogordo v Novém Mexiku, tam mu diagnostikovali nachlazení a horečku a dali mu léky, následně byl v pondělí odpoledne propuštěn.

Večer se však opět do nemocnice vrátil, protože se u něj objevily nevolnost a zvracení, zemřel o několik hodin později.

Je to v krátkém čase už druhé dítě migrantů, které zemřelo u americké hranice. Nedávno skonala na následky šoku a dehydratace sedmiletá dívka z Guatemaly poté, co ji a jejího otce zadržela pohraniční stráž. [celá zpráva]

Guatemala žádá vyšetření případů

Guatemalské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že vyzvalo americké úřady, aby oba případy úmrtí dětí důkladně vyšetřily.

Osmiletý chlapec podle guatemalského ministerstva vstoupil na americké území se svým otcem 18. prosince přes přechod El Paso a 23. prosince byli oba umístěni do střediska pohraniční stráže ve městě Alamogordo. Ministerstvo rovněž uvedlo, že poslalo do města guatemalského konzula, aby promluvil s otcem zemřelého chlapce a zjistil „jeho verzi událostí”.

V mexických pohraničních městech Tijuana - které leží u amerického San Diega - a Ciudad Juárez - které je u amerického El Pasa - teď pobývá několik tisíc migrantů. V posledních třech měsících tam dorazili zejména z Hondurasu, ale také z Guatemaly a Salvadoru. Z těchto zemí utíkají před chudobou a kriminalitou, aby žádali o azyl v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám