Hlavní obsah

Orkán v Itálii poničil „houslový les“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudké bouře v Itálii negativně ovlivní výrobu houslí. Orkán a prudké srážky zničily i značnou část „houslového lesa“ v rezervaci Paneveggio, odkud pochází dřevo pro výrobu hudebních nástrojů, informovala dnes agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Les u San Martino di Castrozza

Článek

Les u obce San Martino di Castrozza v italských Dolomitech je cenný díky svým smrkům a jedlím, jejichž dřevo je obzvlášť vhodné pro výrobu hudebních nástrojů.

Takzvaný „houslový les“ se rozkládá na ploše 2700 hektarů. Převážně smrkový les je největším souvislým lesem v italských Alpách a leží v nadmořské výšce od 1500 do 2000 metrů. „Pětina lesa už neexistuje. Stovky hektarů lesa byly zničeny,“ cituje v pátek deník La Repubblica lesníka Paola Kovace.

„Srážky promáčely půdu. Vítr o rychlosti 200 kilometrů za hodinu zničil celé části lesa,“ zdůraznil Kovac. Škody jsou podle něj obrovské. „Abychom opět získali cenné dřevo, které se hodí na výrobu nástrojů, budeme muset čekat dvě staletí. Za 40 let snad budeme mít mladý les,” věří Kovac.

Foto: Profimedia.cz

San Martino di Castrozza

Benátčané dříve používali dřevo z místního lesa na stavbu lodí. Slavným se les stal v období renesance, kdy se zdejší stromy začaly používat na výrobu houslí. V 17. století oblast navštívil i slavný houslař Antonio Stradivari z Cremony, aby si tu opatřil nejlepší kmeny.

Bouře si v Itálii od pondělka vyžádaly nejméně 17 obětí. Mezi nejpostiženější oblasti patří alpské regiony, jako je severoitalská provincie Belluno, kde jsou mnozí lidé už několik dní bez elektřiny a některé obce jsou kvůli sesuvům půdy odříznuté do světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám