Hlavní obsah

Indonésii zasáhly po tsunami následné otřesy. Záchranáři pátrají po zavalených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéský ostrov Sulawesi po vlně tsunami v sobotu zasáhly silné následné otřesy. Záchranáři pátrají v sutinách po desítkách nezvěstných, uvedl server BBC. Při přírodní katastrofě zemřelo nejméně 384 lidí a přes 500 je zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tsunami v Indonésii Video: Reuters

 
Článek

Záchranné akce probíhají například v nejvíce zasaženém městě Palu. Zranění jsou shromažďovaní ve stanech, protože zemětřesení a tsunami srovnalo se zemí i nemocnice. Další lidé zůstávají na ulici, úřady je varovaly, aby se nesnažily vracet do poškozených domů. Jídlo pomáhají zajišťovat polní kuchyně.

Vlna tsunami přes sebou tlačila trosky budov, lodě i auta. Někteří lidé přežili díky tomu, že dokázali vylézt na šestimetrové stromy.

Foto: Rifki, ČTK/AP

Škody po tsunami v Indonésii

Mezi obětmi je například i letecký dispečer, který v pátek při zemětřesení neopustil věž a navigoval letadlo k úspěšnému odletu.

Na sociálních sítích lidé zveřejňují videa natočené mobilními telefony, které ukazují příchod vlny tsunami.

Uvedené statistiky jsou právě jen za město Palu, rozsah škod a počty obětí za hranicemi města je zatím nejasný, dodává BBC.

Meteorologická služba v sobotu uvedla, že po hlavních úderech následovalo 55 následných otřesů o síle od 2,9 do 6,5 stupně.

Foto: Rifki, ČTK/AP

Vrak auta po zásahu tsunami a indonéském Palu

České ministerstvo zahraničních věcí až do odvolání nedoporučuje cestovat na Sulawesi, zvláště do severních oblastí ostrova. Ministerstvo kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD. "Zatím nemáme informace o zraněných českých občanech," řekl ČTK Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva. V případě nouze mohou lidé kontaktovat české velvyslanectví v Jakartě na pohotovostní lince +62 811 1941 251.

Zasažená oblast se nachází v tzv. ohnivém kruhu, kde často dochází k sopečným erupcím a zemětřesením. V roce 2004 obří vlna tsunami zabila na pobřeží Indického oceánu 226 tisíc lidí, z toho přes 120 tisíc obětí bylo v Indonésii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám