Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea otevřely společný styčný úřad

Soul
Aktualizováno

Severní a Jižní Korea otevřely společný styčný úřad na severokorejské straně demilitarizovaného pásma. Oznámily to v pátek jihokorejské úřady. Úřad je považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států.

Foto: Reuters TV, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un na závěr dubnového summitu.

Článek

Pchjongjang a Soul se před týdnem dohodly na uspořádání už třetího summitu svých nejvyšších představitelů Kim Čong-una a Mun Če-ina, na kterém by měli diskutovat o denuklearizaci Korejského poloostrova. Setkání se bude konat od 18. do 20. září v Pchjongjangu.

Jižní Korea podle agentury Reuters doufala, že styčný úřad se podaří otevřít do konce letošního srpna. Proces přípravy ale zbrzdil nedostatečný pokrok k denuklearizaci poloostrova, na níž se v červnovém summitu v Singapuru dohodl Kim s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Oba korejské státy dosud komunikovaly prostřednictvím faxu a speciálních telefonních linek, jejichž provoz závisel na míře vzájemného napětí. Vedoucími nově zřízeného úřadu budou činitelé na úrovni náměstků ministra. Setkávat se budou každý týden.

Sídlo úřadu je vzdáleno asi 60 kilometrů od Soulu a 140 kilometrů od Pchjongjangu.

Reklama

Výběr článků

Načítám