Hlavní obsah

Němec zapletený do potyčky s Afghánci v Köthenu zemřel na infarkt, byl vážně nemocný

Příčinou smrti 22letého Němce, který zemřel o víkendu po potyčce se dvěma Afghánci ve východoněmeckém městě Köthen, byl podle pitvy srdeční infarkt. Mladík byl vážně nemocný. Na tiskové konferenci to ve středu řekl soudní patolog Rüdiger Lessig. Potvrdil tak informace, které se již dříve objevily v médiích.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Pieta za muže, který zemřel po potyčce v Köthenu.

Článek

„Byl těžce nemocný… srdeční infarkt mohl dostat kdykoli,” uvedl Lessig, profesor soudní medicíny, který pracuje na univerzitní klinice v Halle.

Pitva se podle něj uskutečnila v neděli, tedy krátce po úmrtí 22letého Němce. Muž trpěl podle Lessiga od narození vážnou srdeční vadou, kvůli které byl i operován.

Podle dřívějších informací se mladík v noci na neděli připletl do hádky ve skupině afghánských mužů. Agentura DPA o víkendu napsala, že incident se odehrál na hřišti, kam přišli tři muži z Afghánistánu společně s jednou těhotnou ženou a dohadovali se, kdo je otcem jejího dítěte. Ke skupině později přistoupili dva Němci, poté vznikla potyčka. V souvislosti s úmrtím Němce policie zatkla dva Afghánce ve věku 18 a 20 let.

Vyšetřují, zda za to někdo může  

Některá média v uplynulých dnech spekulovala, že příčinou smrti mladíka byly rány a kopance, které utržil při potyčce. Podle státního zástupce Horsta Nopense pro to ale neexistují žádné důkazy. Zda bude někdo trestně zodpovědný za to, že muž utrpěl infarkt, je nyní podle něj předmětem vyšetřování.

Média v uplynulých dnech zveřejnila mimo jiné nahrávku, na které o potyčce zesnulého mladíka a dvou Afghánců vypovídá svědkyně. Podle Nopense ale žena svou výpověď při výslechu na policii „masivně relativizovala“. Detaily státní zástupce neuvedl.

Úmrtí mladého muže, který byl podle agentury DPA bratrem známého příznivce krajní pravice z Köthenu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, vyvolalo v době napětí v Chemnitzu po vraždě 35letého Němce několik demonstrací. Protestovalo se nejen v samotném Köthenu, ale i v nedalekém Halle, kde účastníci pondělního protestu hajlovali a napadali policisty.

Kancléřka Angela Merkelová ve středu vyjádřila pochopení pro pobouření lidí kvůli trestným činům spáchaným lidmi dříve trestanými nebo těmi, kteří měli Německo již opustit, zároveň ale uvedla, že pobouření není omluvou pro demonstrace, „které pohrdají člověkem“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám