Hlavní obsah

Novým britským ministrem zahraničí se stane Jeremy Hunt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Novým britským ministrem zahraničí bude Jeremy Hunt. Dosavadní šéf rezortu zdravotnictví ve funkci nahradí Borise Johnsona, který v pondělí podal demisi kvůli svému odporu vůči novým návrhům vlády Theresy Mayové ohledně podmínek odchodu země z Evropské unie.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt

Článek

„Královna s potěšením schválila jmenování Jeremyho Hunta ministrem zahraničních věcí a záležitostí Společenství,” uvedl úřad premiérky Mayové na twitteru.

Odchod Johnsona je už druhou rezignací člena kabinetu premiérky Theresy Mayové, který za posledních čtyřiadvacet hodin odstoupil. V noci na pondělí tak učinil i ministr pro brexit David Davis.

Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Podle něj bude mít Londýn kvůli postoji premiérky slabou pozici. [celá zpráva]

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson rezignoval na post ministra zahraničí

Konzervativní politik a hlasitý zastánce brexitu Johnson byl šéfem britské diplomacie od 13. července roku 2016. Po referendu, v němž zvítězili zastánci brexitu, Johnson oznámil, že se nebude ucházet o post premiéra ani o pozici předsedy strany.

Ve svém rezignačním dopise Johnson v pondělí uvedl, že Británie oslabuje své vyjednávací pozice, chystá se zachovat více vazeb s EU na úkor své samostatnosti a v konečném důsledku se stane kolonií EU.

Hunta v čele ministerstva zdravotnictví nahradí Matt Hancock, který od ledna zastával funkci ministra kultury. Novým ministrem kultury bude místo Hancocka dosavadní generální prokurátor Jeremy Wright.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám