Hlavní obsah

Vodní krize se týká i Evropy. V Indii už trpí 600 miliónů lidí krajním nedostatkem

Indie čelí nejhorší dlouhodobé vodní krizi v dějinách. Poptávka po vodě značně převyšuje její dostupné množství a ohroženy mohou být milióny životů, uvedla expertní skupina indické vlády vedená premiérem Naréndrou Módím, kterou citovala agentura Reuters. Problém se však netýká jen Indie, kde má extrémní podobu. I v Evropě včetně ČR začíná být sucho velké téma.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do roku 2030 bude podle projekcí poptávka po vodě dvojnásobně převyšovat její dostupné množství, což znamená, že vážnou nouzi o vodu budou mít stovky miliónů obyvatel Indie. To se podepíše na ztrátě zhruba šesti procent hrubého domácího produktu, tvrdí zpráva expertní skupiny.

Kvůli nedostatečnému přístupu k bezpečné vodě každoročně umírá asi 200 000 Indů a 600 miliónů dalších trpí krajním nedostatkem vody. Země má nyní zhruba 1,3 miliardy obyvatel.

„Klíčové zdroje podzemní vody, které zajišťují 40 procent indických dodávek, jsou vyčerpávány dlouhodobě neudržitelným tempem,” uvedla zpráva. „Indie trpí nejhorší vodní krizí v dějinách a ohroženy jsou milióny životů.”

Indii stále častěji sužuje sucho, což způsobuje problémy indickým farmářům, kteří jsou závislí na srážkách. Zároveň roste počet sporů o vodu mezi indickými státy.

Bude se pít moč

Nedostatek vody je v Asii, v Africe, na jihozápadě USA i v Jižní Evropě. V USA berou velmi vážně technologii filtrování moči, která možná jednou bude jediným způsobem, jak se napít. Město Phoenix třeba získává pitnou vodou z přírodních zdrojů vzdálených až 230 kilometrů.

U Středozemního moře vodu vyčerpali zemědělci a turisté v hotelech. Mnoho vědců se zabývá studiemi, jak zastavit nesmyslné ztráty.

V ČR zatím pitnou vodou splachujeme záchody nebo si napouštíme soukromé bazény. Extrémní vedra a nedostatek vody ale začínají být problém i u nás. Pitná voda se stává luxusem a podle Světového fondu ochrany přírody (WWF) se to v budoucnu bude ještě zhoršovat.

Anketa

Hledáte způsoby, jak doma šetřit vodou?
Ano, neustále
33,3 %
Jen občas
33,4 %
Vůbec o tom nepřemýšlím
33,3 %
Celkem hlasovalo 3575 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám