Hlavní obsah

Iráčan podezřelý z vraždy německé dívky se vrátí do Německa

Berlín

Iráčan podezřelý ze znásilnění a vraždy čtrnáctileté dívky z německé Mohuče nejspíš ještě v sobotu přiletí z Iráku zpět do Německa. Informuje o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung a další německá média. Iráčana zadržely kurdské jednotky v pátek na severu Iráku.

Foto: Policie Hesensko

Iráčan Alí Bašár, podezřelí ze znásilnění a vraždy čtrnáctileté dívky

Článek

Mladík i s rodinou předtím spěšně opustil Německo, kde žil od roku 2015. Případ vraždy vyvolal v Německu velký rozruch, v sobotu se kvůli němu v Mohuči má konat několik velkých demonstrací.

Čtrnáctiletá Susanna F. zmizela 22. května. Ve středu našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Ve čtvrtek policie sdělila, že se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu. Za hlavního podezřelého policie považuje dvacetiletého Iráčana Alího Bašára, který jako žadatel o azyl žil v Německu i s rodinou od roku 2015. Bašár i se svými příbuznými minulý týden spěšně odletěl z letiště v Düsseldorfu do Istanbulu a dál do iráckého města Irbíl. Právě na severu Iráku byl v pátek zatčen.

K činu se mladík přiznal

Podle německých médií má být Iráčan převezen zpět do Německa, na frankfurtském letišti by měl přistát už v sobotu večer. Německé úřady zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdily a nevyjádřily se ani k další zprávě, podle které se Bašár při policejním výslechu v Iráku k činu přiznal.

Případ smrti čtrnáctileté Susanny vyvolal na německé politické scéně ostrou debatu. Řada politiků varovala před populismem a paušálním obviňováním migrantů, podle dalších případ vyvolal pochybnosti o práci německých úřadů.

Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) pořádá v sobotu v Mohuči demonstraci proti imigraci pod heslem "Dost! Konečně vyvodit důsledky". Další podobná demonstrace by se měla uskutečnit v neděli. Ve městě se ale budou konat i další protesty proti rasismu a nenávisti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám