Hlavní obsah

Kushnerovým se Bílý dům moc nevyplatil

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro amerického realitního magnáta Charlese Kushnera (63) bylo loňské jmenování jeho syna Jareda Kushnera (37) poradcem svého tchána, amerického prezidenta Donalda Trumpa velmi sladkým zadostiučiněním. Nedočkal se však ani generálního pardonu a pobyt jeho syna na samém vrcholu americké politiky přinesl rodině nečekané obtíže.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner

Článek

Před dvanácti lety byl Charles Kushner na dně. Jeho podnikatelské záměry smetlo obvinění z korupce a k jeho pádu přispěly i rodinné spory. Porota jej shledala vinným v osmnácti bodech obžaloby - soud mu prokázal daňové úniky a také lhaní federální volební komisi. Najal totiž prostitutku a pokusil se zkompromitovat svého švagra.

Dodnes také nemluví se svým bratrem, který s vyšetřovateli spolupracoval a tím Charlesovi zařídil dva roky za mřížemi. Strávil je šitím peněženek ve federální věznici v Alabamě.

Ivančin manžel náhle v úzkých

Takže když jeho syn a manžel prezidentovy dcery Ivanky Trumpové přišel do prezidentského týmu, doufal Charles Kushner ve velký obrat. Místo toho teď ale Jared Kushner čelí podezřením, že rodinný byznys řešil v rozporu s federálními pravidly. Sháněl prý investice od představitelů cizích zemí a jako protihodnotu jim nabízel kontakty v Bílém domě.

Po dvou jeho nemovitostech na Manhattanu teď pošilhávají věřitelé, protože zahraniční investoři na poslední chvíli couvli z chystaného podnikání.

Třiašedesátiletý Charles Kushner nedávno poskytl médiím rozhovor v 15. patře své blyštivé budovy na čísle popisném 666 na Páté avenue v New Yorku. Veškerá obvinění smetl ze stolu coby nesmysl, který prý šíří o jeho synovi političtí nepřátelé. Štíhlý, prošedivělý Kushner senior v dokonale padnoucím saku je daleko barvitější osobností než Jared, který působí poněkud prkenně. „Přijďte za deset let. Uvidíte, že jsme neudělali nic špatného,“ řekl reportérům.

Mladý muž lesku zbavený

Brooklynští federální vyšetřovatelé si ovšem tak jistí nejsou. Ověřují, zda jedna z dcer Kushnera staršího netvrdila před čínskými investory, že jim může leccos zařídit v Bílém domě. A také Jared Kushner absolvoval nejednu obchodní schůzku v sídle amerického prezidenta, takže je podezřelý ze střetu zájmů.

Zatím nejnovější potíže mu dělá Úřad pro vládní etiku. Ten prověřuje dva Jaredovy mítinky z loňského roku, během nichž si opět v kulisách Bílého domu vyjednal půjčku ve výši půl miliardy dolarů.

K tomu všemu Jared Kushner začíná podle listu New York Times poněkud ztrácet lesk. Ačkoli zůstává v Trumpově týmu poradců, v únoru přišel z neznámých důvodů o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. A bez ní jen stěží splní nároky kladené na svůj post. Přišel také o několik vlivných přátel – naposledy o dnes už bývalého prezidentova ekonomického poradce Garyho Cohna. Je pod takovým tlakem, že raději vzdává angažmá na Blízkém východě a snaží se zprostředkovat smír mezi USA a Mexikem.

Problém: mladší syn nerad Trumpa

Charles Kushner vzdor všem potížím trvá na tom, že rodina je jednotná, i když jeho dvaatřicetiletý syn Josh se nikdy netajil, že Trumpa nevolil. Nedávno Josh tweetoval posměšky na adresu prezidenta, což prý bratr Jared nese velmi těžce. Kushnerova ortodoxní židovská rodina ale nade vše ce ní rodinné vazby a navenek trvá na tom, že je vše v pořádku.

Přesto se musela firma rozloučit se dvěma zdroji financí – se zahraničními fondy a s federálním programem, který zahraničním investorům nabízí americké občanství. Tak vypadá daň za politickou kariéru Jareda Kushnera.

Padl kvůli ní i nejnáročnější projekt Kushner Companies. Za 7,5 miliardy dolarů chtěl rodinný klan zbořit svou jednačtyřicetipatrovou budovu č. 666 na Páté avenue a místo ní postavit dvakrát tak vysoký architektonický skvost. Jenomže v projektu se objevil i investor s vazbami na čínské komunisty, jehož si Jared předjednal. Naděje na rekonstrukci padly.

Kushnerovi jsou pod tlakem. Mají jen 10 měsíců na splátku více než miliardové hypotéky za 61 let starou budovu s nízkými stropy, temnými chodbami a příliš malým počtem nájemníků na to, aby se jí dařilo vydělat na úroky z půjčky. Podle odhadů mrakodrap ztratil čtvrtinu hodnoty proti roku 2007, kdy jej Kushnerův klan koupil.

V Kushnerově táboře sice zřejmě doufají, že zájem vyšetřovatelů brzy opadne, jenomže opak je pravdou. Před několika týdny začalo další vyšetřování – tentokrát kvůli podezření, že Kushner Companies získaly 80 stavebních povolení na základě smyšlených údajů. „Je možné, že rodina nakonec pobytu Jareda Kushnera v Bílém domě bude trpce litovat,“ uzavírá deník New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám