Hlavní obsah

Charita uhájila mince z Fontány di Trevi, římská radnice ostrouhala

Právo, Josef Kašpar, Řím

Mince, které každý den tisíce turistů házejí do slavné římské Fontány di Trevi, ještě do konce tohoto roku zůstanou majetkem katolické Charity. Jedná se o slušnou částku - přibližně 1,5 miliónu eur (38,5 miliónu korun), a podle tradice si jimi host zajišťuje návrat do Věčného města.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Po roce a půl byla otevřena zrekonstruovaná fontána di Trevi v Římě

Článek

Dohoda stará dvacet let stanoví, že jednou za několik dní se ke kašně za dozoru městských strážníků dostaví dva dobrovolníci Charity a mince vyloví.

Enrico Feroci, šéf pastorálního oddělení římské katolické diecéze, říká: „Z těch peněz pomáháme těm nejposlednějším z posledních. Jdou na stravu bezdomovců, někdy na jejich ubytování, v některých zvláště sociálních případech rodin s malými dětmi uhradíme jejich účty za elektřinu, plyn či otop. Je to záslužná práce, naprosto transparentní.“

Primátorka ale couvla jen do konce roku

Enrico Feroci neučinil prohlášení náhodou. Nová římská obecní správa vedená členkou Hnutí pěti hvězd, primátorkou Virginií Raggiovou, měla v úmyslu dohodu změnit, tj. přivlastnit si příjem z vylovených mincí a použít jej „samozřejmě na dobročinné a sociálně prospěšné účely v rámci aktivit obecní správy“.

A změna měla přijít už od 1. dubna. Proti záměru obecní správy se ale postavila značná část veřejného mínění a také všechny strany, které jsou na římské radnici v opozici.

„Nevidím důvod, proč by se dohoda měla měnit. Charita vykonává záslužnou práci a vlastně nahrazuje státní a obecní úřady neschopné ji vykonávat,“ komentoval situaci poslanec Roberto Giacchetti z Demokratické strany.

„Nechci nikoho podezírat, ale všichni vědí, že pokladna římské obecní správy zeje prázdnotou a nejsou ani peníze na zakrytí obrovských děr způsobených silnými dešti posledních týdnů. A tak se 1,5 miliónu eur mohlo hodit,“ připomněl také poslanec Giacchetti.

Vítězství opozice je ale dočasné. Obecní správa rozhodla, že dohoda s Charitou zůstává v platnosti zatím jen do konce tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Na prohlídku Říma si obujte tenisky

Italská metropole jde s dobou, a tak návštěvníkům nabízí možnosti poznávání svých krás spojené se sportovním vyžitím. Nadšenci do běhání si ráno chodí...

Výběr článků

Načítám