Hlavní obsah

Nepokoje v Pásmu Gazy: Nejméně devět mrtvých a přes tisíc zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně devět Palestinců bylo zabito a přes 1000 dalších zraněno při páteční střelbě izraelských vojáků na protestující Palestince podél hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem. O nové bilanci nepokojů informoval zástupce Palestinců při OSN Rijád Mansúr s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy. Mezi mrtvými je jedno dítě a další desítky dětí jsou mezi zraněnými, dodal Mansúr a opět vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby požadovala nezávislé vyšetřování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci zapalují v pásmu Gazy u hranic s Izraelem pneumatikyVideo: Reuters

 
Článek

Palestinci na několika místech podél hranice zapálili už ráno tisíce pneumatik, aby černý dým zakryl modré nebe. Přes hustý dým tak nejsou snadným cílem izraelských odstřelovačů. Vůdce

Hamásu Jahjá Sinvár řekl podle listu The Jerusalem Post, že demonstranti, kteří se účastní protestů, „jdou cestou Jásira Arafata proti okupaci.”

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestiský demonstrant s prakem

Izraelská armáda v prohlášení napsala, že „neumožní žádné porušení bezpečnosti a hraničního plotu“ a bude „chránit izraelské civilisty před útočníky“. Odpoledne uvedla, že se nikomu nepodařilo překročit bariéru na hranicích, i když proběhlo mnoho útoků pomocí výbušnin a Molotovových koktejlů. Vojáci nasadili i vodní děla a použili také ostrou munici.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Protesty se rozhořely na pětio místech pásma Gazy

Masové protesty na hranicích Pásma Gazy s Izraelem vypukly minulý pátek, kdy se jich zúčastnilo na 30 tisíc lidí. Začaly pokojně jako protesty vsedě, ale záhy se změnily v nepokoje. Někteří Palestinci začali zapalovat pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří v reakci zastřelili na dvě desítky lidí. Poslední zraněný zemřel v pátek v nemocnici.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinec střílí na z praku na Izraelce

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast už deset let ovládá. Cílem akce je návrat Palestinců na nyní izraelská území. Podle původního plánu by protesty měly vyvrcholit v polovině května, v den 70. výročí vzniku státu Izrael (podle civilního kalendáře), pochodem přes hranici na území Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám